Междусистемната газова връзка "Комотини - Стара Загора", по която страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра природен газ годишно официално влезе в експлоатация.

Това стана факт на официална церемония в Националния дворец на културата в София. Домакин на събитието е президентът Румен Радев, а специални гости са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия и Република Северна Македония Александър Вучич и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и този на Румъния Николае Чука.

"Още от август месец, когато встъпихме в длъжност, служебният кабинет се фокусира върху компенсиране на забавянията по междусистемната газова връзка, натрупани в предишните периоди, за да може този важен процес да бъде завършен в срок. Процесът бе наблюдаван както на министерско, така и на експертно ниво, на практика всеки ден различните администрации спешно се справяха с появили се неочаквано проблеми", каза служебният министър-председател Гълъб Донев, който откри церемонията.

Премиерът подчерта - интерконекторът е от ключово значение за диверсификацията на доставките както за България, така и за цяла Европа.

"Проектът има потенциал да допринесе за така необходимата сигурност на доставките на природен газ на разумни цени както за българските граждани, така и за нашите партньори и приятели в Европа. Вярваме, че проектът ICGB ще играе основна роля в енергийната сигурност на Европейския съюз."

Този проект означава свобода. Това акцентира в своето изказване председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Искам да изразя искрена благодарност на ръководителите на този проект, както и да благодаря на всички правителства на България и Гърция през годините. ЕС подкрепяше този проект както политически, така и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Европейския съюз. България получаваше около 80% от газа си от Русия, но преди Русия да започне една ужасяваща война в Украйна и енергийна война към Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руския газ. Той може и да покрие цялото потребление на България (3 млрд. кубически метра годишно - бел.ред.), което е страхотна новина", заяви тя.

Председателят на ЕК изрично подчерта, че за завършването на проекта благодари на всички, положили усилия в последната една година.

Урсула фон дер Лайен говори и за важността на прехода към зелена икономика и енергия от възобновяеми енергийни източници. "Европа има всичко необходимо да се освободи от хватката на Русия", изрази увереност фон дер Лайен.

На свой ред президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че страната му се стреми поне да удвои износа на газ към Европа до 2027 година

"Гордеем се с този проект. Към момента сме разработили един източник в Каспийско море, но има и няколко други газови полета, които ще допринесат за увеличаване на обема на доставките. От много години изнасяме нефт на международните пазари, а в момента сме сериозен доставчик на газ. Искам да акцентирам и върху това, което г-жа фон дер Лайен каза за зелените източници. Много скоро ще сме доставчици и на електричество към ЕС, имаме потенциал за производство на стотици мегавати в Каспийско море, като в момента обсъждаме как да доставим това електричество", каза той.

"Преди два месеца заедно с тогавашния министър-председател Кирил Петков отбелязахме приключването на строителството на интерконектора. Този проект променя значително енергийната карта на региона, като началото на експлоатацията му е много важно събитие за цяла Европа", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който благодари и за "ползотворното сътрудничество" както на кабинета "Петков", така и на правителството на Борисов в годините назад. Мицотакис подчерта и важността от общоевропейска енергийна стратегия, за да се "противопоставим на руския шантаж".

Енергия на разуми цени, на която разчитат Румъния, Молдова и Украйна. Това изведе като акцент премиерът на Румъния Николае Чука. "Този проект допринася сериозно за диверсификацията на Европа, но тази диверсификация трябва сериозно да се ускори, за да се избавим от зависимостта от руски газ", подчерта той.

"Никой не вярваше колко важен е този проект в началото, а го мислехме за лукс. Той ще е важен и за Сърбия. Надявам се, че през 2023 година ще имаме такава церемония и в нашата държава при завършването на интерконектора между Българя и Сърбия. Очаква ни трудна есен и трудна зима. Когато пристигнах, се почуствах като черна овца в тази компания (с оглед прекратяването на преговорите за евроинтеграция на Сърбия - бел.ред.), но благодаря на г-жа фон дер Лайен за помощта й за осъществяването на интерконектора между България и Сърбия, както и връзката със Северна Македония", добави на свой ред президентът на западната ни съседка Сърбия Александър Вучич.

Руската агресия в Украйна постави сериозни предизвикателства пред енергийната сигурност на Европа, като интерконекторът между България и Гърция идва в много важен момент, изтъкна президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Президентът на България Румен Радев, с чиято реч бе закрита церемонията, отново подчерта редицата трудности, изправили се на пътя на реализацията на проекта, като благодари на строителите на тръбата и Европейската комисия. "Този проект е доказателство за технологичния потенциал на нашите две страни. Азербайджан и президентът Алиев са едни много надеждни партньори. Още повече - с очакваното пускане на терминала за втечнен газ в Александруполис нашият регион ще получи така желаната диверсификация. Интерконекторът между Гърция и България не е само един проект, а е символ на нашето сътрудничество и дава основа за устойчиво развитие и изпълнение на съвместните стратегии за по-достъпни и надеждни енергийни източници", каза държавният глава.

Радев акцентира и върху важността от завършване на интерконектора със Сърбия, както и заработването на вече построения, но нефункциониращ такъв с Румъния. Президентът преповтори и отправеното към Алиев в петък предложение на България, Румъния, Унгария и Словакия съвместно да транзитират към Европа газ през собствените си газопреносни мрежи, вместо да се правят скъпи и отнемащи време инвестиции по разширяването на Южния газов коридор, по който към момента азерският газ отива на запад.

"Войната на Русия в Украйна променя драматично глобалните доставки. Единственият сигурен път за доставки от Африка и Азия остана през Турция, Гърция и България. Затова трябва да модернизираме нашите пътища и гранични пунктове, да построим Коридор №8, който свързва Черно с Адриатическо море, да изградим нови нефтопроводи и газопроводи, повече мостове над река Дунав", изтъкна още Румен Радев.

Президентът засегна и темата с влизането ни в Шенген, като по думите му България и Румъния отдавна са изпълнили всички критерии от техническо естество.

Междусистемната газова връзка между България и Гърция е с дължина 182 километра и по нея могат да бъдат пренасяни 3 млрд. кубически метра природен газ годишно с възможност капацитетът да бъде увеличен до 5 милиарда куб. метра в следващите години. Строежът на тръбата струваше 240 милиона евро. Близо 90 милиона евро от тях бяха осигурени по европейски програми, а 110 милиона евро са заем от Европейската инвестиционна банка.