Нека прекъснем този цикъл на отношенията с България и да се върнем към нормален коловоз. За това се обяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи, цитиран от МКД. 

Очаквано, той коментира темата за българските и македонски клубове, които се откриха в двете страни в последно време и доведоха до скандали и сблъсъци. 

Очаквах, че този цикъл на откриване на клубове заради реакция към другия, а не за популяризиране на собствените ценности, няма да постигне целите, които искаме да постигнем, а това е насърчаване на добросъседските отношения.

Гълъб Донев ще следи какви идеи проповядва македонският клуб в Благоевград

Гълъб Донев ще следи какви идеи проповядва македонският клуб в Благоевград

Скопие ще изпрати искане за откриване и на официален културен център в града

"Смятам, че трябва да прекъснем този порочен кръг от отношения, в които сме влезли, съзнателно или несъзнателно, или пък някой е превзел дневния ни ред, за да спечели някакъв политически момент на ежедневна политическа основа или да наруши отношенията между двамата държави. Мисля, че трябва да върнем събитията в нормални отношения, чрез постоянна комуникация и откриването на културния клуб в Благоевград, който се насърчава от Министерството на културата, т.е. правителството на Република Северна Македония", добави Османи в съвместната пресконференция с казахстанския му колега Мухтар Тлеуберди.

По думите му, откриването на българските клубове не е било с цел популяризиране на българската общност. По същия начин квалифицира и клуба в Благоевград - финансиран от съмнителни източници.

Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Подобни клубове не са от полза и за двете страни, убеден той

Той оцени, че с премахването на македонското дружество най-ощетени ще бъдат гражданите, тоест македонците в България.

Сега нека излязат тези, които отидоха да ги насърчават и да ловят политически точки, да обяснят на хората защо им е прекратено сдружението. Затова от самото начало казах, че това е грешен начин. Съмнителна асоциация от Канада, която финансира организирането на клуб на македонците в момента като отговор на клуба в Охрид, не е начинът да се помогне на гражданите", каза шефът на дипломацията.

Османи подчерта още, че ако не бяхме взели решение да започнем преговори с ЕС, тоест ако не бяхме постигнали споразумение с България, сега щяхме да чакаме резултатите от създаването на българските институции и щяхме да бъдем чакаме кога ще има някаква предвидимост, за да можем да намерим решение.

"В момента нямаме открит диалог за проблемите с България, тук само в областта на изпълнението на задълженията. Ние изпълняваме своята част от задълженията, а Република България изпълнява своята част. Последно беше споразумението с Фронтекс, което беше задължение на Република България, поето с протокола, подписан на 12 юли", каза Османи.

Ръководителят на дипломацията подчерта, че продължава комуникацията с официалното правителство на България, като съобщи, че следващата седмица планира да замине за София на работно посещение, където освен с правителствени служители ще се срещне и с представители на политически партии.

Петър Колев: РСМ ще получи жълт картон за откриването на културния клуб в Благоевград

Петър Колев: РСМ ще получи жълт картон за откриването на културния клуб в Благоевград

Българският народ има достойнство и няма нужда по агресивен начин да доказва кой кой е, по думите му

"Целта е да обсъдим всички аспекти, за да не злоупотребяваме с вътрешно поляризираната динамика в Република България, за да правим стъпки, които могат да ни отведат в грешна посока. Мисля, че сега е моментът да установим тази комуникация и с политическите партии", добави Османи.

Припомняме, че Османи вече по-рано обяви, че клубът в Благоевград има финансиран от съмнителна канадска организация. Тази теза повтори и премиерът Гълъб Донев. 

От своя страна, от основната опозиционна македонска партия ВМРО-ДПМНЕ твърдят, че клубът е обединителен - за разлика от българските, открити там.