Българският народ е народ, който има сериозно самочувствие и достойнство, и няма нужда по агресивен начин да доказва кой кой е. Това, което се случи в Благоевград, заслужава висока оценка и смятам, че по такъв начин един достоен народ трябва да отговаря на умишлени провокации.

Това заяви лидерът на партията "Граждански демократичен съюз" в Северна Македония Петър Колев пред БиТиВи за откриването на македонски културен клуб в Благоевград.

Той обясни, че македонските българи създават своите организации по правния ред, съгласно Конституцията и законите. Това предизвика изключително неприятно явление в македонското общество и македонският парламент събра мнозинство и гласува нещо с обратна сила - да се гласува закон, с който да бъдат забранени такива организации, посочи Колев.

С "боклук" и "предател" в Благоевград посрещнаха Мицкоски на откриването на македонския клуб

С "боклук" и "предател" в Благоевград посрещнаха Мицкоски на откриването на македонския клуб

Полицейското присъствие в района беше засилено

Според него, когато един политически елит не иска да върви напред, избира това, което му е най-лесно, а именно конфронтацията с България. Ако македонското правителство продължава с тази лицемерна политика и двойствени игри от времето на Югославия, че така ще подсигурят европейското бъдеще на македонските граждани, дълбоко се лъжат. Това не е начинът, по който да се постигат европейските цели, категоричен бе Петър Колев.

Той добави, че РСМ има домашни задачи за писане преди да започне реални преговори с Европейския съюз. Петър Колев няма да се изненада, ако много скоро Северна Македония получи жълт картон от Европейската комисия - че по този начин няма как македонската страна да реализира политиката си.

Доц. Наум Кайчев, член на българо-македонската историческа комисия, добави, че е странно да се дели Никола Вапцаров и да се твърди, че има две истории. Откриването на македонския културен клуб в Благоевград е нарушение на договора за приятелство и добросъседство между двете държави, изтъкна доц. Кайчев.