Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи Концепция за промени в законопроекта за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Основните промени засягат КПКОНПИ.

"Новото в проекта е в начина за избор и назначаване на членовете на КПКОНПИ. Министерството на правосъдието предлага двама от тях да се избират от НС, един да се посочва от президента и по един от Общите събрания на съдиите във ВАС и ВКС", поясни министърът. 

Промените за КПКОНПИ се спънаха в кворума

Промените за КПКОНПИ се спънаха в кворума

Мустафа Карадайъ поиска проверка на кворума, след това депутатите му напуснаха пленарна зала

Той уточни и промяна за председателстването на Комисията. Крум Зарков предлага председателят на КПКОНПИ да се избира ротационно, по една година от всеки един от членовете. Така 5-имата човека ще имат само по един мандат - една година, а целият мандат ще е петгодишен.

"Запазват се разследващите функции на КПКОНПИ, но се предлага да не се занимават с конфликт на интереси. На практика Комисията се разделя на две - разследване и аналитични дейности на корупционните престъпления и другата - ще се занимава с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобитото имущество", обясни министърът. 

Депутатите се заеха с правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

Депутатите се заеха с правилата за избор на шеф на КПКОНПИ

Опозицията поиска кандидатите да представят и удостоверение за психологическа годност

Ще се разследват висшите публични длъжности - кметове, министри, премиер, областни управители, шефове на ключови комисии, където се упражнява власт и корупционният риск е най-голям. Ще се прецизира кръгът на разследване на публичните длъжности и на корупционните престъпления, като влизат длъжности присвоявания, престъпления по служба и подкуп. Предвижда се и въвеждане на образователен ценз за разследващите инспектори. Промените включват и нова разследваща агенция, наречена Комисия за противодействие на корупцията.

В законопроекта се въвежда и последващ съдебен контрол върху решение на прокуратурата.

Следващата седмица законопроектът ще се внесе за обществено обсъждане, след това минава през МС и отива за обсъждане в НС.

На презентацията днес присъстваха посланици, НПО и служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства е избран Атанас Пеканов.

"Време е да се постави въпросът защо няма присъди по високите етажи на властта", пита в заключение министър Зарков.

От своя страна Атанас Пеканов приветства работата на Министерство на правосъдието по представените промени. "Продължаваме посоката по всички ангажименти, влязохме във фазата на изпълнението, фазата е критична и трябва да се намират решения", анализира той.

Миналата седмица е проведен разговор със службите на ЕК, промените на Министерство на правосъдието са приети като позитивни и е получен сигнал, че това е подходът и отговаря на поетите ангажименти, стана ясно от думите му. Пеканов призова народните представители да действат, а не да се оставят на "турбуленцията".