Първи председателки съвет се проведе на старта на новото 48-о Народно събрание. Причината е, че нито един от кандидатите за председател на парламента не беше одобрен. Предложението отправи председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от трибуната на парламента, която настоя за 15 минути почивка.

Но и след балотажа 48-ото Народно събрание остана без председател

Кандидатът на ГЕРБ Росен Желязков получи 103 гласа "за", 85 "против" и 52 "въздържал се". Кандидатурата на Никола Минчев от ПП срещна подкрепата на 98 гласа "за", "против" - 32 и "въздържали се" 110, с което също не бе одобрена.

Почтеният председател на откриването на парламента Вежди Рашидов даде 15 минути почивка, за да стане ясно в крайна сметка кой, кога и как ще оглави новият парламент.

Неписано правило е партията, победител на изборите, да излъчи председател на парламента, това настоя Десислава Атанасова в началото на дебата за избор на председател на 40-то Народно събрание. Четирима са кандидатите, като първата политическа сила - ГЕРБ предлагат Росен Желязков.

Отново Десислава Атанасова изтъкна необходимостта от консенсус. Желязков щял да набляга на силата на правото, по думите й.

"Възраждане" излъчиха Петър Петров. Той нямало да потъпква опозицията и щял да бъде диалогичен. ПП предложиха Никола Минчев. Имало примери председателят на НС да не е от първата политическа сила. В предишния парламент той се превърнал в символ на диалогичност. Левите искат начело на 48 НС да е Кристиян Вигенин. Опитът и личните му качества щели да му позволят да ръководи този фрагментиран парламент, според Корнелия Нинова.

ДПС застана зад Росен Желязков.

При първото гласуване народните представители отхвърлиха кандидатурата на БСП за председател на парламента - Кристиан Вигенин с 31 "против" и 181 "въздържали се". 27 гласа бяха "за".

Кандидатурата на Никола Минчев от "Продължаваме промяната" също не бе одобрена - законотворците гласуваха с 37 гласа "За", 29 "против" и "въздържали се" 135.

За третия кандидат за председател на парламента - адвокат Петър Петров от "Възраждане" също не срещна подкрепата на депутатите. Те гласуваха с 27 гласа "за", 94 "против", и въздържали се 118 души.

Кандидатът на коалицията ГЕРБ-СДС Росен Желязков също не бе одобрен от народните представители. Той получи подкрепа от 103 гласа "за", "против" се обявиха 86, а "въздържали се" бяха 51.

На своеобразен балотаж за шефския пост в парламента ще отидат двамата кандидати, получили най-много гласове - Никола Минчев и Росен Желязков.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%