Изпълнителното бюро на БСП, парламентарната група и политическият съвет на коалиция "БСП за България" са взели решение да издигнат кандидатурата на Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

Обявяването на името на Вигенин не е изненада, тъй като от ПГ на БСП е с дълъг парламентарен стаж, а и вече е бил зам.-председател на Народното събрание. 

По-късно бе оповестена и кандидатура от страна на "Възраждане". Така утре първият сблъсък в новоконституираното 48-о Народно събрание ще бъде изборът между номинациите на Никола Минчев, "Продължаваме промяната", Росен Желязков, ГЕРБ/СДС, Кристиан Вигенин, БСП, и Петър Петров от партията на Костадин Костадинов. Така до този момент свои номинации имат първата, втората, четвъртата и петата политическа сила в Народното събрание.

Конституирането на 48-о Народно събрание предстои утре.

Кристиан Вигенин е народен представител в 7 парламента. 4 пъти е бил заместник-председател на българския парламент. С опита и експертизата си той е достойна кандидатура за този толкова важен пост, посочват от "БСП за България". 

БСП няма да подкрепи кабинет с първия мандат

БСП няма да подкрепи кабинет с първия мандат

Социалистите също се обявиха за конструктивна опозиция

По-късно през деня от пресцентъра на БСП съобщиха и че са избрали заместник-председателите на парламентарната си група - Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Христо Проданов и Иван Ченчев.

Народен представител от БСП и секретар на ИБ Борислав Гуцанов заяви, че левицата влиза със законодателни инициативи за таван на цените на тока, газта и на водата, за изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества, но не само на държавните, а и на частните. Трети законодателен проект на БСП ще бъде свързан със социалната област - нещо, което е пълен приоритет за левицата.

От БСП са готови и с въпроси към служебните министри, като в петък на първо място ще бъде изслушан министърът на финансите за състоянието на бюджета за това "какво заварваме и каква е отправната точка, от която тръгваме да работим", заключи Борислав Гуцанов.

Нинова оцени като "добро" състоянието на икономиката преди консултациите в НС

Нинова оцени като "добро" състоянието на икономиката преди консултациите в НС

Имаме вече лош опит от подобна ситуация в предишни парламенти