Започнаха консултациите в Народното събрание, които бяха свикани от БСП с цел да бъде обсъдена макрорамката на Бюджет 2023 още преди свикването на Народното събрание. Целта - максимално бързото приемане на фискалната рамка.

На срещата не се явиха 3 от представените в бъдещия парламент партии - "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход".

И БСП кани партиите на среща, но за бюджета

И БСП кани партиите на среща, но за бюджета

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета, категорични са от левицата

"Поискахме тази среща, защото за нас най-важната тема е инфлация, цени, доходи, настъпващият отоплителен сезон и важността от мерки за домакинствата и икономиката в идващите трудни месеци. Предстоят тежки разговори за съставяне на правителство, но едновременно с това трябва да приемем бюджета за следващата година. Имаме вече лош опит от подобна ситуация в предишни парламенти, когато служебният кабинет внесе бюджет, а парламентарните групи го прекроиха напълно", обоснова необходимостта от настоящите консултации лидерът на БСП.

Таван на цените на основни продукти, подпомагане на гражданите и бизнеса в сметките им за ток и природен газ, повишаване на минималната работна заплата на 50% от средната - това са сред основните приоритети на левицата. И, според Нинова, изпълними, о оглед на "добрата икономическа ситуация".

"В края на септември има 9 млрд. в хазната, служебният кабинет отчита 1 млрд. излишък, дългът, който е гласуван, не е изтеглен в целия си размер. Тоест оценяваме икономическата ситуация към момента като добра и развиваща се", влезе и в полето на икономическите анализи Нинова.

Тя коментира и отказа на "Демократична България", "Възраждане" и "Български възход" да не се явят на консултациите. "Това е тяхно решение, може би това показва, че тези теми не са важни за тях. А за нас те са най-важни."