Има вариант, при който партиите да не се разберат за председател на парламента, но все ми се струва, че няма да се стигне до него. Разумът трябва да надделее над глупостта.

Това заяви пред News.bg преподавателят по Конституционно право в Софийски университет "Свети Климент Охридски" проф. Пламен Киров по повод патовата ситуация в парламента поради липсата на избран председател на законодателния орган след няколко неуспешни опита.

Ако не бъде избран председател на парламента оттук нататък най-възрастният народен представител ще продължи заседанието на законодателния орган и в утрешния ден, и в по-следващия ден, и следващата седмица, докато бъде избран председател. Но той не може да замести председателя на Народното събрание и този председател трябва да бъде избран от 48-ото Народно събрание, категоричен бе проф. Киров.

"При ожесточаване на спора по-умният винаги отстъпва, но пък замислете се, ако това наистина е така, това означава, че ние сме обречени да ни управляват глупаци", коментира конституционалистът.

Проф. Киров увери, че няма опасност парламентът да се разпусне, ако не бъде избран председател на Народното събрание.

Той обясни при какви хипотези може да бъде разпуснато предсрочно Народното събрание: парламентът може да се разпусне само тогава, когато не е състояние да излъчи правителство при три последователни опита, когато парламентът вземе решение за избиране на Велико Народно събрание (ВНС), когато вземе решение за изменение на Конституцията или за приемане на нова такава.

По думите му това, което се случва, не е хубаво, но в крайна сметка е продукт на изключителната конфронтация на парламентарно представените политически сили и едно неразбиране за ролята на председателя на Народното събрание, който е пръв измежду равни. Председателят на парламента би следвало да бъде един мъдър човек, който да се извисява над политическите страсти и да ръководи политически неутрално заседанията на Народното събрание, отбеляза проф. Киров.

Той посочи обаче, че в нашия парламент председателите се опитват да дават известно рамо на политическата партия и група, от която произлизат. В такива случаи, когато се преминат границите на приличието, обикновено тези председатели се прощават и с председателското си място, изтъкна проф. Киров, като даде пример с Никола Минчев в предишния парламент.

ПП стоят твърдо зад Никола Минчев за председател на НС

ПП стоят твърдо зад Никола Минчев за председател на НС

Партията ще решава на място, ако той не бъде избран