ГЕРБ няма да отиде на предложените консултации от страна на "Продължаваме промяната" за председател на парламента. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на трибуна в парламента. Това непряко означава, че Бойко Борисов, към когото всъщност беше поканата, няма да дойде в парламента.

За поканата на ПП за консултации за шеф на парламента, Атанасова заяви, че вместо да се търси решение за хляба, се предлага зрелище. Според най-голямата парламентарна група в НС не следва да се води разговор някъде извън залата на парламента, която е пленарната зала.

За ГЕРБ е несериозно да се търси политически консенсус извън парламентарната зала и една от парламентарните групи да предлага различни варианти.

ГЕРБ оттегля номинирания за председател на 48-ото Народно събрание Росен Желязков. Готови сме на компромис и търсим съгласие. Не е взето решение по какви критерии да бъде избран председателят на парламента, след като критерият за събиране на мнозинство, за която и да е кандидатура не важи понеже има паритет и никой не преодолява изискванията на текстовете на Конституцията, обясни Десислава Атанасова.

След като няма съгласие по темата, че най-голямата партия излъчва председател, а втората оттегля номинацията си, ГЕРБ са съгласни третата да номинира председател или най-възрастният и най-опитният да номинира шеф на законодателния орган, предложи Атанасова.

Тя уточни, че контактната група Плевнелиев-Паси са натоварени да търсят съгласие за съставяне на кабинет.

Томислав Дончев призова депутатите да не се държат като в предизборна кампания.