ГЕРБ ще подкрепи предложението на Демократична България за ротационно председателство на НС. Това заяви на брифинг бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той подчерта, че е изключително важно народното събрание да заработи. Лидерът на ГЕРБ посочи, че е нужно да се избере председател, за да се отпуши работата на парламента.

По думите му народа не заслужава това, което се случи днес в парламента. Борисов посочи, че конституцията и практиката са били погазени. Той подчерта, че ГЕРБ не се е заинатил за председателския пост, като поясни, че той се полага на партията спечелила изборите.

Кризата, рецесията, в която влиза Европа, е чудовищна, за да си играем на председател. С радост бих им го отстъпил, но няма да е честно към избирателите на ГЕРБ, защото те бушуват за това, че ние бяхме призовани да се покаем. И народът заложи на нас с над 5% повече от други. Само народът може ни даде покаяние или не и той ни го даде, каза още Борисов.

Припомняме, че днес бе тържественото откриване на 48-ото НС. След часове дебати народните представители не успяха да изберат председател на НС. За поста се бориха Кристиян Вигенин, Петър Петров, Росен Желязков и Никола Минчев. В последствие ДПС издигна и свой кандидат в лицето на Йордан Цонев. След неуспеха да бъде излъчен председател депутатите решиха да продължат дискусията в утрешния ден.

Ротация между Минчев и Желязков предлага ДБ

Ротация между Минчев и Желязков предлага ДБ

Подобен ротационен модел има в Европейския парламент