Пореден опит ще направят депутатите да изберат председател на Народното събрание. Заявката кой ще бъде управляващ или опозиция - като конструктивни или анархисти ще бъде изпълнена със съдържание. Рушенето на конституционни ред - изборът на председател на парламента е норма, с която сме се съобразявали, заяви от трибуната на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Законодателният орган не би могъл да функционира без председател. Всички говорили за кризи, отговорност и решения. Как ще намерим решения, без да има комисии, при условие, че нямаме консенсус, пита Атанасова.

Тя обясни, че всички думи, които били казани при откриването след клетвата на депутатите или не са били чути, или не са били разбрани. Напът сме да сътворим конституционна криза и още една система да блокира - да блокира законодателната власт.

Атанасова предложи на депутатите да бъдат конструктивни и да опитат да изберат председател на 48-ото Народно събрание. Тя настоя да се следват правилата, които еднотипно са внесени от партиите и правилата, които парламентарната зала гласува. След това отново всяка от парламентарните групи да излъчи председател на парламента и да се премине към гласуване.

Номинацията на ГЕРБ за председател на парламента отново ще е на Росен Желязков.

Патова ситуация в първия ден: И след балотаж 48-о НС остана без шеф
Обновена

Патова ситуация в първия ден: И след балотаж 48-о НС остана без шеф

Нито един от кандидатите за председател на парламента не беше одобрен

Асен Василев от ПП заяви, че е най-нормално най-голямата политическа сила в парламента да си осигури мнозинството за избора на председател на 48-ото Народно събрание. Да издигнеш председател на Народното събрание с надеждата, че опозицията ще го подкрепи е или задкулисни договорки, или наивност. Ние не си говорим на дивани и сараи, категоричен бе Василев.

И ПП отново ще номинират Никола Минчев за председател на Народното събрание.

Бившият премиер Кирил Петков заяви, че бившите управляващи не са доайени, но знаят докъде ни е довел преходът през последните 32 години. ПП ще спазва два принципа - да спазват обещанията, които са дали предизборно, за да не излъжат избирателите си, но да решават и проблемите на хората. ПП няма да направи безпринципна диалогичност, няма да прави сделки под масата и заговорничество, което е безпринципно.

Петков призова ГЕРБ, ако виждат, че не могат да излъчат председател на парламента, да отстъпят встрани.

Йордан Цонев от ДПС отговори на Петков - пред "Продължаваме промяната" има две посоки - към добро и към лошо, на следващо заседание ще ви обясня каква е промяната, закани се Цонев.

Той добави, че нито едно НС не е образувало мнозинство, без да избере председател на парламента. Първо се избира председател на парламента и после започват консултациите за съставяне на мнозинство, коментира Цонев. Никой от нас не е обещавал политическата си програма, че ще блокира работата на най-важната институция в страната, отсече депутатът от ДПС.

"Там няма политика в избора на председател на парламента, просто се конституционира орган, който трябва да започне да работи. Ако днес не сме готови с едно такова решение, всички трябва да го преосмислим", настоя Йордан Цонев.

Какво следва в НС: Спиране на часовника или бял дим от покрива?

Какво следва в НС: Спиране на часовника или бял дим от покрива?

Изборът на председател трябва да е в рамките на първото заседание и второ не може да има

Цончо Ганев от "Възраждане" сподели, че няма смисъл от много приказки в този момент и пак излъчиха Петър Петров.

Корнелия Нинова каза, че тонът излязъл извън нормата. Нека да сложим малко ред, подчерта тя. И левите настояха за Кристиян Вигенин.

И ДПС се включи в надпреварата за председател на НС

Преди това Мустафа Карадайъ припомни, че в декларациите си от сутринта партиите призовавали за диалог. Уроците не са научени и поуките не са извлечени, подчерта лидерът на ДПС. Тепърва в това Народно събрание щели да се търсят мнозинства и ще се наложи това, предупреди Карадайъ. И обяви номинацията на ДПС за шеф на парламента - Йордан Цонев.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%

Освен, че не успяха да излъчат председател на 48-ото Народно събрание, в първия ден на законодателния орган депутатите се скараха и за управленската програма на победителите от изборите - в случая коалиция ГЕРБ/СДС.

Съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев заяви, че ГЕРБ вкарали държавата в криза, сваляйки правителството от предишния парламент, но без да имат план как да управляват.

Ако продължим по този начин, направо да отидем на избори на 15 януари, призова Тома Биков.

Радомир Чолаков се закани, че ГЕРБ няма да позволи избирателите им да бъдат унижавани. "Няма да отстъпим", подчерта той, убеден, че всъщност целта на ПП е да унизят ГЕРБ, въпреки че нямат нищо против да управляват с тях.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отново взе думата и предложи просто за се върви по процедура и да се гласува.