Социалните партньори са изразили опасенията си от популистки решения, свързани с бюджета за догодина, които има риск да произтекат в следствие на несигурната политическа ситуация в страната. Това е станало по време на среща на служебния премиер Гълъб Донев с представителите от Тристранката днес в Министерски съвет. В разговора са участвали също заместник министър-председателят по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова. Утре предстои в Народното събрание да се изслуша министърът на финансите, с което реално бюджетната процедура да стартира. Още миналата седмица служебният министър Велкова заяви, че министерството е разработило няколко варианта за бюджет, но ще внесат в Народното събрание само един - политически на база миналата година.

Гълъб Донев е посочил, че е необходимо да се подходи с разум към съставянето на бюджета и политиците да се отнесат с голяма отговорност към обещанията си и решенията какво да се прави с парите на държавата и на българските граждани.

Синдикатите и работодателите обаче са били запознати с различните варианти, които Министерството на финансите е разработило по отношение на държавните ресурси през 2023 година и съответните възможни разчети относно приходната и разходната част на бюджета, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет днес.

Двоен ръст на държавния дълг до 2025 при запазване на политиките на Василев

Двоен ръст на държавния дълг до 2025 при запазване на политиките на Василев

Над 2 пъти ще скочи държавният дълг към 2025 година - до 75,3 млрд. лева

Социалните партньори се опасяват от управлението на дълга, овладяването на инфлацията и начините за ограничаване на сивия сектор също бяха обсъдени в рамките на разговора. Акцент беше поставен и върху значението на средствата по линия на европейските програми и Плана за възстановяване и устойчивост.