Покана за открит публичен дебат, на който да бъде обсъден изход от създалата се политическа и конституционна криза.

Това предложиха двамата лидери на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев на брифинг в Народното събрание.

"Продължаваме промяната" оттегли Никола Минчев като председател на парламента

"Продължаваме промяната" оттегли Никола Минчев като председател на парламента

Партията няма да подкрепи предложението на ДБ за ротационно председателство на парламента

"Кризата е наистина безпрецедентна. Ние знаем, че е много трудно да се излезе от такава криза. При два провалени парламента през миналата година, преди третия, в който успяхме да сформираме правителство, проведохме, което според нас е единственият възможен процес да се възстанови доверието в такава кризисна ситуация, консултации с лидерите на всички парламентарно представени партии. Това е, което предлагаме в момента - в 12 часа в зала "Запад" каним лидерите на всички парламентарно представени партии на публични консултации, който да се излъчват онлайн, всички български граждани да могат да видят какво се случва, за да можем да намерим начин да решим конституционната криза заедно", каза Асен Василев.

По думите на Кирил Петков именно подобен начин на водене на диалог ще е гарант за това всички български граждани да са сигурни, че няма задкулисни договорки.

Персонална покана бе отправена и към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че персонална покана, но за дебат, Борисов получи от ПП и по време на предизборната кампания преди месец.

"Другото, което е много важно, е хората, които взимат решения, да присъстват. Това значи г-н Бойко Борисов, ако реши да дойде, да заповяда. Хората, които седнат около тази маса, трябва да могат да взимат решения. България има проблеми и тези проблеми нямат време за чакане", протегна ръка към Борисов Петков.

Попитан от News.bg дали подобен ход означава път към компромис по даден брой конкретни точки и сформиране на експертно правителство с ясен хоризонт, отговори Асен Василев: "Нищо не означава. Ние предлагаме процес. В рамките на този процес всеки лидер може да направи своите предложения, всички ще ги чуем, в това число и българските граждани", същевременно обаче и не зачерквайки и опцията експертен кабинет.

Предложението на ПП става факт след като в зала не бяха приети, поне първоначално, нито една от кандидатурите за председател на Народното събрание и се стигна до балотаж между Йордан Цонев и Росен Желязков, който почти на 100% също няма да излъчи парламентарен шеф. Преди балотажа председателят Вежди Рашидов даде почивка, през която отново да се проведе председателски съвет.

Патова ситуация в първия ден: И след балотаж 48-о НС остана без шеф
Обновена

Патова ситуация в първия ден: И след балотаж 48-о НС остана без шеф

Нито един от кандидатите за председател на парламента не беше одобрен