След три дни спорове кой да оглави парламента, депутатите избраха това да е Вежди Рашидов.

За Рашидов гласуваха 139, 73 бяха против, 27 - въздържал се.

За втората номинация в това гласуване, Цвета Рангелова от "Възраждане", гласуваха 29 "за", против 71, въздържал се - 127.

Четири партии застанаха зад номинацията на Вежди Рашидов за председател на 48-о Народно събрание.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, представи кандидатурата на Рашидов от името на ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход, които след първото гласуване днес влязоха в пленарна зала.

10 пъти гласувахме за три дни - без резултат. Всички сме единодушни, че без избран председател се блокира парламентът и че трябва да се намери решение. Така се убива парламентарната демокрация и се отваря пътят на едноличната власт, посочи лидерът на БСП. Така се излага народът на риск през следващите зимни месеци от висока инфлация, бедност и неравенство, предупреди Корнелия Нинова.

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ

БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ

Нинова не е сигурна дали е възможен кабинет

Като основен аргумент "за" кандидатурата на Рашидов бе неговата възраст.

"Малко насилихме Конституцията с предложения за двама председатели, една партия да предлага от името на други партии, всякакви екзотики си позволихме, но отново без резултат", изтъкна Нинова. Тя призова за разум, за да може парламентът да тръгне и да се защити парламентарната република.

От "Възраждане" преди това издигнаха отново кандидатурата на Цвета Рангелова за председател на 48-ото НС.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков поиска 15 минути почивка, което обаче предизвика реакцията на Йордан Цонев, който заяви, че от името на ПГ не може да се иска почивка, а такава може да даде само почетния председател Вежди Рашидов, който пък заяви, че такава ще има след гласуване.

Почивка така и не бе дадена. Помагайте, докато се науча, настоя Вежди Рашидов. Искрен Митев от ПП поиска почивка отново. Никола Минчев също настоя за пауза. Нека бъдем максимално конструктивни един към друг, призова той.

Асен Василев: Стигнем ли до мандата, ще е същото

Асен Василев: Стигнем ли до мандата, ще е същото

Проблемите не са решени, Рашидов е фасада

Четирима депутати от ПП последователно поискаха почивка, като дори Вежди Рашидов обеща да даде такава, но дебатът в зала продължи. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомняйки, че току-що депутатите са се върнали от своята почивка, но явно някои групи не искат да има НС. Според него от ПП искат да върнат ситуацията към патова.

Ако депутатите продължавали така, нямало да има нужда от социолози и политолози, а от психиатри и психолози. Да продължим да се ръководим от интересите на народа, а не от маркетинговите си интереси, настоя Карадайъ.

Десислава Атанасова подчерта, че правилник на НС няма и се обяви срещу процедурните хватки, с които ПП се опитвали да блокират избора на председател на парламента.

И ГЕРБ отричат нова коалиция, а обещават да няма лобистки закони в НС

И ГЕРБ отричат нова коалиция, а обещават да няма лобистки закони в НС

Ще има взаимен контрол между групите

Асен Василев попита Вежди Рашидов има ли желание да ръководи НС или това е негов последен акт да се реши политическата ситуация. ПП искат да проведат заседание на парламентарната си група. Не мога да разбера защо има съпротива, недоумява бившият финансов министър. Той обвини мнозинството, че се страхува от 15 минути почивка.

Превръщаме се в разрушители на всякакви правила, моля ви, обърна се Десислава Атанасова към ПП.

Кирил Петков обясни мотивите за искането за 15 минути почивка - от ПГ на "Продължаваме промяната" не се изненадали от кандидатурата на Рашидов, а от това, че тя е представена от БСП. Искали почивка, за да решат как да гласуват.

Христо Иванов: Новото мнозинство може да си направи и кабинет

Христо Иванов: Новото мнозинство може да си направи и кабинет

Показва как се кристализира политическо мнозинство

Христо Иванов заподозря, че вече мнозинството, което се формира преди малко, започвало и да се налага в зала. Това мнозинство вече излязло от добрия тон.

Вежди Рашидов каза, че е поставил на кантар себе си или обществения интерес. Четвърти ден агония на НС щял да е престъпление, по думите му. Почва разделението, цикленето на едно място трябва да спре, настоя Вежди Рашидов. Поставен съм между чука и наковалнята, подчерта той. Винаги малцинството трябва да отстъпва пред мнозинството, заяви депутатът. Призовавам ви към гласуване и каквото сабя покаже, изтъкна Рашидов.

Дискусия и след гласуването:

Вежди Рашидов благодари за честта да бъде избран за председател на 48-ото Народно събрание. Той получи бурни овации от четирите партии, издигнали го за председател на парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС и Български възход, като от "Продължаваме промяната", ДБ и "Възраждане" не станаха на крак.

"Възраждане" готови да управляват, ако вземат мандата

"Възраждане" готови да управляват, ако вземат мандата

Партията е вкарала вече 6 законопроекта, а още 20 чакат

"На тези години, след като съм бил два пъти министър, дълбоко ми се искаше да се отдам на внуците си. Госпожа Нинова го направи (представянето на номинацията, бел.ред.), защото е национално отговорен човек, тя винаги е била такъв. Аз го казах, бих приел да стана председател на парламента, само ако има болшинство", заяви отново Вежди Рашидов. Той увери и че ще се опита да работи с всички, да бъде консенсусен и да се вслушва в думите на всички, но "много ви моля - намалете перченето." Призова и да не се обиждат българските граждани от турски произход, тъй като това са хора, които са строили това, "което вие наследявате".

В аргументацията си на отрицателния вот Асен Василев поздрави Рашидов и изказа удовлетворението си, че НС вече има председател на парламента, което е следствие от наложилия се тон на дискусия.

Асен Василев поясни и че когато поискали почивка, ПП тествали какво е отношението към опозицията в парламента. За съжаление отношението към опозицията е "болшинството прави каквото си иска. Затова ПП гласували против кандидатурата на Рашидов, а не въздържали се, категоричен бе Асен Василев.

"Със сила няма да стане и въпреки това, което в момента се случва, в парламента е срам, срам. Ние сложихме фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие", отсече бившият финансов министър. Ако по този начин ще работи този парламент, следващият път няма как да се направи фасада, а ще трябва да се решат проблемите наистина, колкото депутатите да се преструват, че проблеми не съществуват, настоя той.

Вежди Рашидов намери изказването на Василев е малко обидно.

ДПС категорично отрече да има ново мнозинство

ДПС категорично отрече да има ново мнозинство

ДПС не е водило разговори с БСП, ГЕРБ и "Български възход"

Отговорът на ДПС не закъсня. Йордан Цонев също поздрави новия парламентарен шеф - Вежди Рашидов. Имахме повече от 45 минути как да гласуваме предложението за председател на парламента. Дойде господин Стефан Янев и каза как ще гласува, после дойде господин Кирил Петков и каза, че няма да подкрепи предложението. Това създава недоверието, посочи Цонев и добави, че Вежди Рашидов не е фасада. Ако така тръгваме към трудните избори, които правим, крачките няма да бъдат напред, а встрани, каза Цонев и призова да се продължи напред в работата на парламента и с добър тон.

След изказването на Цонев, Вежди Рашидов даде почивка от 15 минути.

След поредната почивка парламентът избра заместниците на Вежди Рашидов. ГЕРБ предложиха за заместник-председател Росен Желязков, ПП излъчиха Никола Минчев. ДПС номинираха Йордан Цонев за заместник-председател, Възраждане предложи Цончо Ганев, БСП заложиха на Кристиян Вигенин, ДБ излъчиха Атанас Атанасов, а Български възход - Надежда Самарджиева.

Депутатите решиха временно да се прилага правилника на предходното НС, както и секретари на 48 НС. Вежди Рашидов насрочи извънредно заседание на парламента във вторник от 10.00 часа.

анкета

Колко ще изкара 48-то НС?

Виж резултати

Един месец 28.9%

До Коледа 39.4%

Шест месеца 17.3%

Година 3.4%

Пълен мандат 11.0%