Вежди Рашидов не може да е консенсусна личност. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в парламента след избора на председател.

По думите му четирите партии, които избрали Рашидов, се отказали да търсят повече консенсус и преценили, че щом има гласове ще се обединят около кандидатурата на Вежди Рашидов. ДБ предлагали консенсус и формула за консенсус, но такава не била приета.

"Това не е дребен въпрос и показва как се кристализира политическо мнозинство. Парламентът можеше да тръгне към консенсус и ние затова предлагахме различни формули", посочи Иванов. За ДБ не е изненада, че БСП дали сигнал, че са готови да застанат зад принципа на тържеството, което доведе до избора на Вежди Рашидов за избор на председател на НС.

Христо Иванов изтъкна, че четирите формации, подкрепили Рашидов, започнали силно да показват сила. ДБ имат различия с БСП, които са много по-големи от днешното гласуване. Какво обаче щяло да се случва оттук нататък и какъв щял да бъде курсът на БСП в 48-ото НС щяло да се види. Христо Иванов подозира, че при четирипартийната конфигурация нещата ще потръгнат по масло, ако не и по мед в следващите дни. Той смята, че четирите партии могат да си изберат и правителство, както избрали председател на парламента.