Депутатите от Комисията по обрана приеха проекта на решението втория етап по закупуването на изтребители F-16.

Народните представители гласуваха с 12 гласа "За", "против" - 2 и един въздържал се.

По време на дебатите Георги Георгиев от ПП приемат за абсолютно задължително осъществяването на втория етап по придобиване на вторите осем F-16. Те обаче имат едно условие - ПП ще държат да бъде записано, че плащанията не трябва да продължават, ако има още едно забавяне в изтребителите от първия етап.

ПП: Това, което може да счупи бюджета, са грипените

ПП: Това, което може да счупи бюджета, са грипените

Тъмен сценарий как се справя българската икономика, вижда Искрен Митев

Николай Дренчев от "Възраждане" настоя Министерски съвет да представи договорите, които се обсъждат. Не знаем какво се поръчва, кога ще дойде и колко ще струва, посочи Дренчев. Веднъж купихме котка в чувал и сега още веднъж искаме да купим котка в чувал, възмутен е депутатът.

Ивайло Мирчев от ДБ заяви, че ще подкрепят проекта за инвестиционен разход на Министерство на отбраната. В дълг сме към българската армия и тези 30 години нищоправене за армията трябва да приключат, настоя Мирчев. ДБ ще подкрепят и в пленарна зала проекта за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем изтребители F-16.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че няма да подкрепят проекта за изтребителите. В момента се рискува сухопътните сили отново да останат без модерно въоръжение, изтъкна Зафиров. Според него трудно ще се обясни на хората кое налага точно в този момент, при положение, че не сме получили първите осем изтребители F-16, да се дадат близо 3 млрд. лв. за следващите осем. Зафиров се надява да не се стигне до ситуацията, в която да се наложи да се вдигат заплатите на служителите във въоръжените сили и финансовият министър да не каже, че нямало пари. Той се надява да останат средства за социалния пакет на военнослужещите и техните семейства.

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

Нинова: Парите за F-16 и грипени да отидат за социални помощи

БСП отново кани партиите да се разберат за бюджета между първо и второ четене

Военният министър Димитър Стоянов добави, че във ВВС са приети 28 човека за обучение за F-16. Това е много повече в сравнение с минали години.

От "Български възход" заявиха, че това е пътят на развитие, а не да се дават стари железа, за да се вземат други. От партията на Стефан Янев ще подкрепят инициативата за закупуване на вторите осем F-16, защото е важно българското небе да бъде охранявано от това, което можем да си купим. Който не храни българската армия, храни чуждата, категорични бяха от БВ.

Припомняме, че и последното правителство се опита да придвижи напред решението, но на последното заседание на Министерски съвет представителите на БСП демонстративно излязоха и по този начин блокираха процедурата след като няколко дни преди това се бе състоял и дебат в парламента, на който договорите бяха променени.

САЩ ни правят промоция за вторите 8 F-16, държавата задейства нова сделка

САЩ ни правят промоция за вторите 8 F-16, държавата задейства нова сделка

Съгласяват се да ни дадат компенсации