По примера на Естония и Латвия Полша също обмисля да наложи допълни ограничения при издаване на визи на руски граждани. Това беше потвърдено от заместник-министъра на външните работи Пьотр Вавжик. Решението ще бъде взето през следващите седмици, пише Der Standart.

Заместник-министърът на външните работи заяви, че страната му подкрепя налагането от ЕС на допълнителни санкции срещу Русия заради войната в Украйна. Това ще включва и прекратяване на действието на Договора за улеснено издаване на визи за руски граждани. Големите държави членки, сред които Германия, Франция и Нидерландия, обаче се противопоставят на това.

По думите му в момента Полша разговаря с други държави членки и е установила, че освен трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, Словакия и Чехия също споделят неговото мнение.

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Чехия иска пълно спиране на визите, но Германия не иска да наказва обикновените руснаци

Германия, както и Европейската комисия в Брюксел, отхвърлят идеята за цялостно спиране на туристическите визи за руснаци. Миналата седмица Естония реши, че от 18 август руските граждани вече няма да могат да влизат в страната с шенгенски визи, издадени от Естония. Прави се изключение за руснаците, чиято родина е Естония или които имат постоянно местожителство в Естония.