Дания, Литва и Естония вече са сред държавите, които обявиха, че подкрепят визови ограничения за руснаците.

Датският външен министър Йепе Кофод се надява, че има пълна подкрепа за това послание сред страните-членки на Европейския съюз (ЕС), съобщи TV2.dk. Той каза, че ако ЕС не успее да наложи общи правила, правителството на Дания е готово да очаква с нетърпение промяна на датската визова политика за руснаците.

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Европредседателството подкрепя визовата забрана за руснаците

Чехия иска пълно спиране на визите, но Германия не иска да наказва обикновените руснаци

"Ако това не може да стане с общо решение, от датска страна ще разгледаме възможността за въвеждане на ограничения, които допълнително ще намалят броя на руските туристически визи", каза министърът.

Естония планира да забрани на руснаци с визи, издадени от други държави-членки на ЕС, да влизат в страната, каза естонският външен министър Урмас Рейнсалу.

"В момента Естония работи върху решение, което би позволило да се забрани влизането на всички притежатели на визи, издадени от други държави-членки на ЕС. Министерството на външните работи и  Министерството на вътрешните работи ще подготвят следващата седмица потенциалните си предложения за това как естонската граница също може да бъде затворена на онези руски граждани, които имат шенгенска виза, издадена от страна, различна от Естония", каза Рейнсалу в сряда, цитиран от уебсайта на ERR.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис призова в сряда Европейския съюз да вземе единодушно решение за забрана на визите за руски туристи.

"В идеалния случай това трябва да бъде решение на европейско ниво, което просто ще премахне валидността на тези визи и всички ще спрат да ги издават", каза той пред репортери преди заседанието на кабинета, цитиран от lrt.lt.

Припомняме, че ден по-рано стана ясно, че Финландия ще намали с 80%-90% броя на шенгенските визи, издавани на руски туристи. Това обяви външният министър на страната Пека Хаависто.

Германският канцлер Олаф Шолц обаче отказа да подкрепи нарастващите призиви за забрана в целия ЕС за издаване на туристически визи на руски граждани.

През последния месец Финландия и Естония бяха сред водещите гласове, призоваващи за общ подход в целия ЕС за справяне с проблема с руснаците, възползващи се от "вратичка" в санкциите, която им позволява да пътуват по суша в ЕС.

Финландия орязва драстично издаването на визи на руснаци

Финландия орязва драстично издаването на визи на руснаци

Броят им ще бъде намален с до 90%

Има опасения, че това позволява на руснаците да използват международни летища, като това в Хелзинки, за да пътуват свободно, да отидат на почивка и да избегнат последствията, очаквани от санкциите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че дискусията за това дали да се издават, или не туристически визи на руснаците се "разширява всеки ден" и "в крайна сметка това трябва да доведе до подходящи решения."

Очаква се външните министри на страните от ЕС да обсъдят темата на годишната си среща в Чехия в края на август. Изявлението на Шолц обаче подсказва, че на този етап забраната би била малко вероятна без подкрепата на Германия.

Зеленски призова ЕС да не издава визи за руснаци

Зеленски призова ЕС да не издава визи за руснаци

Мерки срещу агресията на Кремъл