В петък украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да не издава визи на руски граждани, като заяви, че техните граждани "нямат право" да получават визи и ги обвини, че са жители на "терористична страна", съобщи АП.

"Предишния ден Латвия официално призна Русия за държавен спонсор на тероризма. Работим, за да гарантираме, че целият свят ще направи същото. Това е справедливо. Това е правилно. И това ще се случи", подчерта Зеленски.

Украинският президент Володимир Зеленски и по-рано е предлагал мярката като начин за засилване на дипломатическия натиск върху Москва.

Украйна иска в ЕС да питат руснаците дали подкрепят войната, за да получат виза

Украйна иска в ЕС да питат руснаците дали подкрепят войната, за да получат виза

Това щяло да накара хората да мислят отговорно

По-рано Естония обяви, че от следващата седмица ще затвори границата си за руски граждани с естонски шенгенски визи, с което стана третата страна след Латвия и Финландия, която призова Европейския съюз да затвори границите си за туристи от Руската федерация. Първият дипломат на Естония Урмас Рейнсалу каза вече, че възнамерява да представи официално предложение на Съвета на Европейския съюз.

Чешката република, която в момента е ротационен председател на ЕС, в петък подкрепи предложението за визова забрана за целия ЕС за руски граждани. Позицията на Чехия не е изненада, тъй като тя бе първата страна от ЕС, която спря визите за всички руснаци, с изключение на хуманитарните случаи, веднага след началото на войната в Украйна на 24 февруари.

На този етап германският канцлер Олаф Шолц се изказа против мярката, подчертавайки, че "това е войната на Путин" и че санкциите не трябва да нараняват невинни хора.

ЕС наложи седем пакета санкции на Русия заради войната й в Украйна, насочени, наред с други, към Путин и външния министър Сергей Лавров.

Мерките включват и икономически санкции като забрана на вноса на злато, нефт и въглища и износа на луксозни стоки, както и изключване на руски и беларуски банки от международната платежна система SWIFT.​​​​​​​

Англия и Дания обещаха допълнителна помощ на Украйна
Обновена

Англия и Дания обещаха допълнителна помощ на Украйна

Тя ще бъде под формата на пари и оръжия