Държавите по света трябва да питат всеки руски гражданин, който кандидатства за виза, дали подкрепя войната в Украйна, каза специалният пратеник на Киев за санкциите Алексий Макеев пред европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Ние настояваме, че тези руснаци, които подкрепят тази геноцидна война, а различни проучвания показват, че над 80 процента от руснаците все още подкрепят войната, те не трябва да получават достъп до свободния свят", каза Макеев в интервюто. Той предложи да се въведе "специално отношение" към руснаците.

Това специално отношение трябва да бъде под под формата на задължителен нов въпросник за руските граждани, когато кандидатстват за виза, за да пътуват за Франция или Германия.

Тези въпроси трябва да включват например дали кандидатът за виза подкрепя войната на Русия и дали лицето или неговите роднини са извършили военни престъпления, каза Макеев. Други могат да включват дали кандидатът за виза се чувства отговорен или частично отговорен за войната.

Обосновката зад това, каза той, би била да накара руснаците да мислят критично за действията на президента Владимир Путин и да окажат натиск върху правителството.

"В края на краищата трябва да кажем на руското население, че те носят своята частична отговорност за това, което прави тяхното правителство", каза той.

"Мисля, че това бавно ще повлияе на руското население да се събуди и ще започне да мисли отговорно и да настоява собственото му правителство да промени политиката си."

Нидерландия допуска трибунал за войната на Русия срещу Украйна

Нидерландия допуска трибунал за войната на Русия срещу Украйна

Необходимо е да се запълни вакуумът, а и МНК няма съответната юрисдикция