Нидерландският външен министър Вопке Хукстра заяви, че западните държави трябва да обмислят създаването на специален трибунал за военни престъпления в Украйна.

Хукстра направи това изявление след международна конференция в Хага, посветена на наказателното преследване на лицата, отговорни за престъпленията в настоящата война.

"Идеята има смисъл. Необходимо е да се запълни вакуумът, а и Международният наказателен съд няма съответната юрисдикция", каза той.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като МНС определи анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

Британски адвокат: Не е реалистично да се очаква съд за Путин

Британски адвокат: Не е реалистично да се очаква съд за Путин

Международният наказателен съд не издава задочни присъди

"Затова смятам, че трябва да обмислим идеята за такъв трибунал. Вероятно няма да е лесно, но искаме да помогнем на Украйна по всякакъв начин", добави той, цитиран от BBC.

Предишния ден в Хага започна конференция, посветена на военните престъпления в Украйна. В този ден Русия извърши ракетно нападение срещу Виница, при което загинаха 23 цивилни граждани, а десетки бяха ранени. 45 държави (ЕС, Великобритания, Съединените щати, Канада, Мексико, Австралия и др.) подписаха политическа декларация за съвместна работа по разследването на военни престъпления в Украйна.

Във видеообръщение след удара президентът Владимир Зеленски призова за създаване на международен правен механизъм, който да компенсира загубите на Украйна, както и поиска Русия да бъде призната за терористична държава.

Престъпленията на руските военни се разследват и от украинските власти. Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова в момента се разглеждат 127 дела за военни престъпления.

Европарламентът иска специален трибунал да разследва престъпленията на агресия

Европарламентът иска специален трибунал да разследва престъпленията на агресия

Евродепутатите също така настояват ЕС да предостави всички необходими ресурси за създаването на такъв трибунал