45 страни се съгласиха да координират провежданите от тях разследвания на предполагаеми военни престъпления в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Решението идва малко след като Киев обяви, че руски ракетен удар срещу централния украински град Виница, далеч от фронтовите линии, е убил най-малко 20 цивилни, сред които и деца.

От началото на инвазията Русия многократно отрича да е замесена във военни престъпления и нейна мишена умишлено да са цивилни. Тя твърди, че провежда "специална военна операция" за защита на рускоезичното население. Украйна пък обвинява Москва в започването на непредизвикана завоевателна война.

"Тази сутрин руски ракети удариха нашия град Виница - обикновен, спокоен град. Крилати ракети удариха две обществени сгради, къщи бяха разрушени, медицински център беше разрушен, автомобили и трамваи бяха подпалени", посочи чрез видео връзка украинският президент Володимир Зеленски и подчерта, че това е акт на руски терор.

Русия: Идеите за нов Нюрнбергски процес срещу руски войници са недопустими

Русия: Идеите за нов Нюрнбергски процес срещу руски войници са недопустими

Москва обвинява САЩ в разпространяването на лъжи за руската армия

Днес 45 държави на конференция в Хага - седалище на Международния наказателен съд - подписаха политическа декларация за съвместна работа по разследването на военни престъпления в Украйна.

Става въпрос както за държави от Европейския съюз, така и за Великобритания, Съединените щати, Канада, Мексико и Австралия.

Освен това те обещаха 20 милиона евро за подпомагане на Международния наказателен съд, на службата на главния прокурор в Украйна и усилията за подкрепа на ООН.

Към момента екипи на различни държави водят около 23 000 разследвания на военни престъпления. Доказателствата трябва да бъдат достоверни и организирани, посочиха служители на МНС.

Украйна регистрира 200-300 руски военни престъпления всеки ден

Украйна регистрира 200-300 руски военни престъпления всеки ден

Това съобщи Главният прокурор

Докато се провежда тази среща, руските сили продължават да извършват жестокости в Украйна с ужасяваща интензивност, подчерта пратеникът на САЩ Узра Зея.

От своя страна нидерландският външен министър Вопке Хукстра заяви, че Нидерландия също ще обмисли създаването на специален международен трибунал за военни престъпления в Украйна, отчасти защото нито Украйна, нито Русия членуват в МНС.

Русия напусна Международния наказателен съд през 2016 г., след като МНС определи анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. като въоръжен конфликт.

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна