Всякакви спекулации за възможен "нов Нюрнбергски процес" срещу руски войници са недопустими и абсолютно неверни. Това обявиха от руското посолство в Съединените щати, съобщава ТАСС.

Смятаме, че всякакви спекулации относно организирането на "нов Нюрнбергски процес" срещу руски войници, за които се твърди, че са отговорни за престъпления в Украйна, са недопустими, написа посолството в "Телеграм".

От там подчертаха, че руската армия "защитава цивилните в Донбас от нацистите", подкрепяни от Съединените щати и редица европейски държави. Освен това "колективният Запад открито пропагандира мизантропски идеи", се допълва в изявлението.

Гордън Браун иска Нюрнберски трибунал за Путин

Гордън Браун иска Нюрнберски трибунал за Путин

Клинтън и Буш подкрепят Украйна

"Под претекст, че защитава свободата на словото, за която се твърди, че има абсолютен характер в САЩ, Вашингтон продължава да се противопоставя на резолюцията на Общото събрание на ООН за борба срещу възвеличаването на нацизма, неонацизма и други практики, насърчаващи ескалацията на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и нетолерантност, които инициираме всяка година", посочва руското посолство.

"В сегашната русофобска атмосфера т. нар. правозащитници служат единствено на интересите на местната управляваща класа. Затова разпространяват фалшификации за използването на касетъчни бомби срещу цивилни в Харков от руски войници, а същевременно пренебрегват бомбардировките на жилища в Донецк от украински националисти, които използват западни оръжия", допълват те.

В понеделник ДНР съобщи, че украинските войски са изстреляли две касетъчни ракети от реактивната система за залпов огън "Смерч" и са използвали 155 мм артилерийски системи за обстрел на централен Донецк. По данни на Министерството на извънредните ситуации на Донецката народна република в резултат на атаката са ранени над 20 цивилни, включително деца. Насени са щети на три учебни заведения и два жилищни блока.

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления в Харков

"Амнести интернешънъл" обвини Русия във военни престъпления в Харков

В региона са убити 606 цивилни и са ранени 1248 души