Украйна регистрира 200-300 военни престъпления, извършени от руски сили на украинска територия всеки ден.

Това съобщи главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова в интервю, излъчено от украински телевизионни канали, съобщи "Укринформ".

"Военните престъпления са нашия проблем. Всеки ден имаме 200-300 от тях и това не е защото искаме или не искаме да започнем разследване. Това е, защото имаме задължение: когато има престъпление, трябва да започнем разследване", каза Венедиктова.

Тя уточни, че органите на реда, разбира се, не могат да разследват всички ефективно едновременно.

"Много често изобщо нямаме достъп до територии или хора. Това обаче не означава, че не трябва да започваме разследване. Винаги ще го правим", каза тя.

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

Украйна започва първо дело срещу руски войник за изнасилване

32-годишният мъж ще бъде съден задочно

Според Венедиктова почти всички военни престъпления, изброени в Римския статут на три страници, за съжаление, са извършени в Украйна.

Тя припомни също, че в момента има 623 заподозрени по главното дело за руската инвазия в Украйна.

"Говорим по-специално за трите най-важни престъпления, извършени по време на войната - военни престъпления, геноцид, разследването, което започнахме от първите дни на всеобхватната война и, разбира се, агресията. Що се отнася до агресията, имаме над 20 дела. Що се отнася до геноцида, вече имаме двама заподозрени, които призоваха за геноцид", каза Венедиктова.

Тя каза, че служителите на реда разследват и 12 случая на екоцид, извършени по време на пълномащабната война с Русия.

"Това са престъпления срещу околната среда. Спомняте си, че нашествениците идваха в АЕЦ Чернобил и други атомни електроцентрали и т.н. Разбира се, ние открихме тези производства. Що се отнася до резултата от тези производства, ще видим, но сме в процес", каза Венедиктова.

Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Украйна завежда още осем дела срещу руснаци за военни престъпления

Водят се над 16 000 разследвания