Съветът на Европейския съюз одобри седмия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, включващ частично ембарго върху руското злато, вписване в санкционния списък на 55 физически и юридически лица, разширяване на списъка на стоките с двойна употреба, забранени за износ за Русия, написа председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в "Туитър". Със същото решение всички съществуващи санкции срещу Руската федерация бяха удължени до края на януари 2023 г.

"Страните членки одобриха нашите засилени и разширени санкции срещу Кремъл", написа тя. Санкциите ще влязат в сила след публикуването им в Официалния журнал на ЕС, където ще бъдат публикувани всички подробности за новия пакет. Съветът на ЕС също реши да удължи съществуващите ограничителни мерки до края на януари 2023 г.

Според европейски източници и медии седмият пакет от санкции, станал известен като "пакет шест и половина" включва забрана за закупуване на злато от Русия под формата на полуфабрикати и кюлчета, като забраната ще важи и за бижута. Редица категории също ще бъдат добавени към списъка на стоки и технологии с двойна употреба, доставката на които в Русия ще бъде забранена. С пакета се затварят някои вратички за заобикаляне на санкциите.

ЕС също така въвежда редица пояснения към съществуващите мерки, например в областта на обществените поръчки, авиацията и правосъдието. Разрешава се техническата помощ за Русия за авиационни стоки и технологии , доколкото е необходима за гарантиране на техническите промишлени стандарти на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), а забраната за сключване на каквито и да било транзакции с руски публични субекти ще бъде леко изменена, за да гарантира достъп до правосъдие.

С оглед избягване на потенциални отрицателни последици за продоволствената и енергийната сигурност по света, ЕС реши да разшири освобождаването от забраната за извършване на сделки с определени държавни субекти по отношение на сделките със селскостопански продукти и транспортирането на петрол до трети страни.

Изрично е указано, че храните и торовете не попадат под санкции и търговията с тях е разрешена, 

В черния списък на ЕС ще бъдат включени още 48 лица и седем организации, включително редица руски официални лица и бизнесмени, както и мотоклубът "Нощни вълци" и неговият лидер Александър Залдастанов (Хирурга). Сред имената на попадналите под санкции се виждат тези на кмета на Москва Сергей Собянин и актьорите Сергей Безруков и Владимир Машков.

Санкциите включват и допълнителни разяснения относно ограниченията върху финансовите дейности на Русия и нейните компании.

Припомняме, че шестият пакет санкции включваше ембарго срещу руския петрол. Засега не се очакват ограничения срещу руския природен газ.

ЕС се прицели в руското злато

ЕС се прицели в руското злато

Обмислят се нови ограничения върху благородния метал, химикалите и машиностроенето