27-те членки на ЕС все пак договориха нов пакет от санкции срещу Русия късно в понеделник.

Той обхваща повече от две трети от вноса на руски петрол за блока.

Това съобщи в "Туитър" рано тази сутрин председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Мишел написа, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия, "съкращавайки огромен източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален натиск върху Русия да сложи край на войната."

Би Би Си: Посланиците на ЕС отново не успяха да се споразумеят за ембарго на руския петрол

Би Би Си: Посланиците на ЕС отново не успяха да се споразумеят за ембарго на руския петрол

Съпротивата на Унгария не е оттеглена

Блокът се съгласи и за премахване на "Сбербанк" от международната платежна система SWIFT. "Сбербанк" е най-голямата банка в Русия и е мажоритарна държавна собственост.

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС се срещнаха на двудневна среща на върха в Брюксел в понеделник с цел сключване на споразумение за окончателно налагане на ембарго върху руския петрол, който вероятно ще бъде начело на дневния ред.

Украинският президент Володимир Зеленски, който многократно призова ЕС да спре целия внос на изкопаеми горива от Русия, участва в срещата на върха чрез видеовръзка.

Зеленски: Санкциите трябва да принудят Русия да преговаря за мир

Зеленски: Санкциите трябва да принудят Русия да преговаря за мир

Не може да има компромис за сметка на териториалната цялост и суверенитета на Украйна

"Всички спорове в Европа трябва да приключат, вътрешни спорове, които само насърчават Русия да оказва все по-голям натиск върху вас", каза Зеленски. Време е да бъдем не отделни, а едно цяло", каза той, призовавайки за нови санкции и петролно ембарго.

Планираният шести кръг от санкции срещу Москва след нейното нахлуване в Украйна беше в застой от почти месец заради напрегнатите разногласия в блока поради различни нива на зависимост от руски източници на енергия.

Унгария води "опозицията", подкрепена от страни като Словакия, Чехия и България, които казват, че не могат да спрат вноса.

Лорер радостен, че България получила отсрочка за ембаргото над руския петрол

Лорер радостен, че България получила отсрочка за ембаргото над руския петрол

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво, смята той

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обаче беше оптимист въпреки "тежките преговори вчера следобед, както и тази сутрин", като каза пред телевизионния оператор France Info в понеделник сутринта, че: "Мисля, че този следобед ще можем да предложим на глави на държавите-членки споразумение."

Неговите настроения бяха подкрепени от германския канцлер Олаф Шолц. "Никой не може да предвиди дали наистина ще е така, но всичко, което чувам, звучи така, сякаш може да има консенсус рано или късно", каза той при пристигането си в Брюксел.

Това мнение обаче бе опровергано от естонския премиер Кая Калас, която каза: "Не мисля, че ще постигнем споразумение днес". Калас предположи, че все още може да отнеме седмици, както направи белгийският ѝ колега Александър де Кро.

Германия: Единството на ЕС за санкциите започва да се разпада

Германия: Единството на ЕС за санкциите започва да се разпада

Преди утрешната среща на върха за ембаргото