Германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази в неделя опасения, че единството на Европейския съюз (ЕС) по отношение на антируските санкции "започва да се разпада", съобщи "Ройтерс".

Това се случва преди срещата на върха за обсъждане на петролното ембарго срещу Русия и плановете за намаляване на зависимостта от руската енергия.

Лидерите на ЕС ще се срещнат в понеделник и вторник, за да обсъдят нов пакет от санкции срещу Русия.

Той може да включва също така петролно ембарго и програма, насочена към ускоряване прекратяването на зависимостта от изкопаеми горива, включително руски газ.

Ембаргото върху руския петрол договорено?

Ембаргото върху руския петрол договорено?

България получава отсрочка до юни или декември 2024 г.

"След атаката на Русия срещу Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа бъде обединена. С оглед на срещата на върха утре, нека се надяваме, че ще продължи така. Но това единство вече започва отново да се руши", призна Хабек по време на пресконференция.

В петък европейските страни се бориха да постигнат споразумение за ембарго на морските доставки на руски петрол, но позволяват доставките по тръбопровод, компромис за спечелване на Унгария и деблокиране на новите санкции срещу Москва. Прочетете още

Хабек призова Германия да говори с един глас на срещата на върха, вместо да се въздържа от гласуване поради различия в мненията в управляващата коалиция в страната. Той призова за подобно единство и други страни от ЕС.

EK предлага нов модел на петролното ембарго срещу Русия

EK предлага нов модел на петролното ембарго срещу Русия

Рестриктивните мерки няма да засягат петролопровода "Дружба"

"Европа все още е огромна икономическа зона с невероятна икономическа мощ. Когато е обединена, тя може да използва тази сила", каза Хабек при откриването на германския търговски панаир Хановер Месе.

Припомняме, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че страните от ЕС скоро ще вземат решение за налагане на ембарго върху руския петрол. Това може да стане до края на този месец.

Европейската комисия (ЕК) предложи петролопроводът "Дружба" временно да бъде изключен от проекта за ембарго срещу Русия. Рестриктивната мярка може да бъде отложена до юни или декември 2024 г.

Петролопроводът е основният източник на внос на суров петрол в Унгария. Ето защо Будапеща блокира новия пакет от санкции срещу Русия.