Зарадвах се на новината, че България ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол, това показва, че нашите нужди са отчетени от Европейската комисия (ЕК). Това каза за БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По-рано днес бе съобщено, че страната ни ще получи отсрочка за ембаргото над руския петрол до юни или декември 2024 г. Bloomberg се позовава на преработения проект за санкциите. Според текста, в който се цитират запознати, Европейската комисия е изпратила в събота на правителствата преработено предложение, което изключва от санкциите доставките на петрол по нефтопровода "Дружба" - основният източник на внос на суров петрол в Унгария.

Ембаргото върху руския петрол договорено?

Ембаргото върху руския петрол договорено?

България получава отсрочка до юни или декември 2024 г.

Зарадвах се на тази новина, доколкото показва, че твърдата позиция на България в защита на европейските правила, показва страната ни като стабилен партньор и нашите нужди са разбрани от ЕК, която подготвя пакет с изключения, в който са включени държави като България, които се нуждаят от време за такива санкции, коментира Лорер.

По темата с танкерите с втечнен газ Лорер изтъкна, че енергийната зависимост от руски газ е приключила, а двата танкера са първата стъпка в тази посока.

"Ни най-малко не сме начело на протеста срещу "Газпром". Просто нашите договорни плащания дойдоха първи по графиците. По отношение на цените не вярвам да плащаме 30% повече от останалите, газпромските цени. Намирайки дългосрочни договори, "Газпром" цените ще останат в далечното минало."

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Добре е да се откажем от руския петрол и газ – препоръката на Симеон Дянков

Влизането ни в Еврозоната ще се забави до 2025 г.

Бъдещето на България в еврозоната е залегнало здраво в коалиционното споразумение, приетият технически план "не отваря въпроса присъединяваме ли се към еврото или не, кога се присъединяваме", а определя стъпките за успешно приключване на присъединителния процес, уточни Даниел Лорер.

Според Лорер този технически план няма нужда от парламентарно обсъждане, а темата за еврото се политизира излишно и се прави опит да бъде превърната в "разменна монета". Датата 1 януари 2024 г. е постижима, ако започнем техническото изпълнение сега, подчерта той.