Добре е да се откажем от руския газ. Газът поскъпва навсякъде и не само руския газ. В рамките до 2-3 години - до 2026 година - газът ще се увеличи два пъти. Това каза бившият финансов министър Симеон Дянков в ефира на Нова телевизия. Няма вариант, при който нашият газ да стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега и за в бъдеще. Според него, не трябва да се прибягва до "Газпром" , а трябва да се търсят алтернативни варианти. Същото препоръчва Дянков и спрямо руския петрол. Според него България има възможности и просто трябва да ги използва.

За исканото увеличение на топлофикациите, Дянков заяви, че това е рекордно повишение. Той определи още мерките на правителството за справяне с кризите като проинфлационна поредица от мерки. У нас правителството се забави със значителни мерки и взе грешни мерки като налагането на мораториума, заяви Дянков. Колкото повече продължава мораториума, толкова по-зле за бизнеса и домакинствата. Освен това мерките, които властта прилага, реално са проинфлационни.

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Васил Велев за цените на тока: С мораториум или решение на парламента не става

Според него трябва да се действа, докато има екстремни цени

Според него инфлацията ще продължи до следващата година, което не е добре. Той направи паралел между Европа и САЩ, където в САЩ цените падат, за разлика от тези в Европа.

Относно влизането ни в еврозоната, Дянков каза, че е добре, страната ни да влезе в нея. Това обаче може да стане през 2025 г. , защото правителството закъснява. Проблем е и това, че инфлацията в страната ни е доста над средната, което нарушава изискванията за влизане в еврозоната. Затова и според Дянков ще се забавим и няма да станем член през 2024 г. ЕС няма да смекчи своите изисквания специално за нас.

При 20% инфлация няма как да влезем в еврозоната, категоричен е Борисов

При 20% инфлация няма как да влезем в еврозоната, категоричен е Борисов

Той квалифицира актуализацията на бюджета с нови заеми като "популистки ход"