Няма как да влезем в еврозоната при 20% инфлация. Страната ни няма и Национален план за въвеждане на еврото. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се срещна с местните структури на партията в Стара Загора.

Според него кризата с управителя на Българската народна банка и това, че вече година и половина не могат да изберат нов управител на тази институция допринася още повече за тази криза. Той квалифицира актуализацията на бюджета с нови заеми като "популистки ход": "Те трябва да вдигнат доходите в сфери, където не могат да бъдат вдигнати, а те залагат да вдигат, където ще бъдат засегнати много хора - пенсии", добави лидерът на ГЕРБ. Според него по този начин управляващите се готвят за нови избори.

Припомняме, че преди две седмици извънреден коалиционен съвет обсъди освен антикризисните мерки и приемането на еврото. Реално новина от там по темата не произтече. Преди това отново от "Има такъв народ" излязоха с декларация, която начерта още една червена линия в коалицията, като стана ясно че между партньорите няма съгласие по установените процедури. От "Има такъв народ" преди декларацията, прочетена от Любомир Каримански са се изказвали преобладавщо в подкрепа на еврото, но с искане за провеждане на сериозна разяснителна кампания. По-късно с нарочно прессъобщение от пресцентъра на БСП уточниха, че министрите на БСП са гласували против приемане днес на Националния план.

Приеха плана за въвеждане на еврото

Приеха плана за въвеждане на еврото

За да имаме на 1 януари 2024 година техническа възможност

По отношение на въпроса с влизането на Република Северна Македония в Европейския съюз Борисов беше категоричен, че България ще отстоява позицията си.

"Ако Северна Македония изпълни условията по Договора за добросъседство, ние ще сме с две ръце за тяхното влизане", каза още Бойко Борисов.