Министерски съвет прие плана за приемане на еврото у нас с хоризонт 1 януари 2024 година.

Припомняме, че по-рано в петък стана ясно, че точката е вкарана в дневния ред на правителственото заседание, но без да бъде анонсирана публично, за което сигнализира първо депутатът от "Има такъв народ" Любомир Каримански. По неговите думи има разбирателство първо да се изготви анализ на ефектите от приемането на европейската единна валута, който трябва да изготвят БНБ и Министерството на финансите.

"Това е оперативният план, който дава ясни срокове и задачи как точно да се въведе еврото, как да става превалутирането, как ще става обръщането на депозити, на заеми, как ще се работи например по особените залози, Агенция по вписванията, държавните институции, така, че на 1 януари 2024 година да имаме техническа възможност за приемане на еврото", поясни на брифинг в МС финансовият вицепремиер Асен Василев.

И подчерта - това било само техническа първа стъпка, като предстоят редица законови промени в тази насока.

МС с таен дневен ред за плана за еврото, сигнализира Каримански

МС с таен дневен ред за плана за еврото, сигнализира Каримански

Договорен е анализ на ефектите, а такъв все още няма

"Този план е публичен още от юли миналата година. В него например като защита за потребителите е предвидено 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждането цените да се публикуват в евро и в лева, за да не може недобросъвестни търговци да се възползват от превалутирането за повишаване на цените. Курсът е фиксиран, той е текущият курс (1,9558 лева за 1 евро)", влезе в детайл как ще бъдат защитени от спекула гражданите Василев.

Освен това - ще има двойна каса с евро и лева в срок от месец след въвеждането на валутата.

А що се касае до анализа от страна на БНБ и Министерството на финансите, за който ИТН и БСП твърдят, че е ключовото условие за задействане на плана за еврото, Василев съобщи - от ведомството са готови със своята част, като се чака оценката на БНБ.

"В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да се приеме най-скоро и че ще се проведе широкомащабна информационна кампания след анализа. Т.е. анализът е условието за широкомащабната кампания, а не за решението за приемане", поясни главата на финансовото ведомство.

Техническата подготовка за приемане на еврото от 2024 година също така отнемала и поне 18 месеца, заради което времето не било на наша страна.

Василев отрече и да е била крита от обществото точката от правителственото заседание, касаеща еврото. "Точката беше в редовната част от заседанието. Тя беше преди две или три заседания, след което беше изтеглена, бяха направени коалиционните обсъждания с партньорите, след което бе вкарана в заседанието днес."

Следва да се отбележи обаче, че в дневният ред на заседанието на правителството, което получиха медиите, такава точка нямаше.

Припомняме, че преди две седмици извънреден коалиционен съвет обсъди освен антикризисните мерки и приемането на еврото. Реално новина от там по темата не произтече. Преди това отново от "Има такъв народ" излязоха с декларация, която начерта още една червена линия в коалицията, като стана ясно че между партньорите няма съгласие по установените процедури. От "Има такъв народ" преди декларацията, прочетена от Любомир Каримански са се изказвали преобладавщо в подкрепа на еврото, но с искане за провеждане на сериозна разяснителна кампания.

Петков потвърди: МС ще обсъжда приемането на еврото

Петков потвърди: МС ще обсъжда приемането на еврото

Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред

По-късно с нарочно прессъобщение от пресцентъра на БСП уточниха, че министрите на БСП са гласували против приемане днес на Националния план. Те се позовават на споразумението за съставяне на правителство, в което е записано,че решението ще се вземе след изготвяне на анализ от БНБ за ефектите. Такъв анализ все още не е изготвен.

Според лидера на БСП и вицепремиер анализ ни е необходим, за да се преценят последиците за доходите на българите, бедността и неравенствата, както и за ефекта върху икономиката и цените. "Още с приемането на България за член на ЕС е ясно, че ще приемем еврото. Кога да стане това, зависи от нас. Трябва да вземем информирано и разумно решение, а днешното не е такова", е заявила Корнелия Нинова.