По дневен ред, различен от публично оповестения, ще работи Министерски съвет на заседанието си в петък. В него, без да е обявено официално, влиза точката за на националния план за приемане на еврото.

За това сигнализира финансовото острие на "Има такъв народ" Любомир Каримански на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

"В прессъобщението към журналистите не съществуват точки А30 и А31. За да сме коректни към нашите коалиционни партньори, искам да кажа, че на двата коалиционни експертни съвета се договорихме преди да влезе тази точка, да има анализ на ефектите", каза народният представител.

Въпросният анализ следвало да бъде направен съвместно от Министерство на финансите и БНБ. Такъв обаче към момента не е факт.

"Преди да има такъв обстоен анализ не би трябвало да бъде приеман оперативния и технически план", настоя Каримански. Именно въпросният анализ, подчерта той, следва да отговори на основния въпрос - дали 1 януари 2024 година ще е точният момент за приемане на единната европейска валута у нас, каквито амбиции изрази правителството.

Петков потвърди: МС ще обсъжда приемането на еврото

Петков потвърди: МС ще обсъжда приемането на еврото

Това е важна отправна точка за България и за нейното развитие напред

"Решението на България кога да влезе в Еврозоната трябва да е след обстоен и детайлен анализ. Имаме коалиционно споразумение, което изпълняваме - кога да влезем в Еврозоната да е след анализ на БНБ и Министерство на финансите", коментира темата и финансовото острие на БСП Румен Гечев.

И подчерта - ако БСП не види такъв анализ, няма как да се съгласи на каквото и да е. "Не бих казал, че има опит да се вкара темата под масата", отговори обаче на въпрос на News.bg народният представител.

"Това, че някои от коалиционните партньори са по-големи ентусиасти за приемането на еврото, си е тяхно право. Те могат да предлагат различни неща, но БСП е сериозна партия. И каквото кажем, го изпълняваме. Без нас такова решение не може да бъде взето", отсече Гечев.

"Избрани сме да защитаваме интересите на България, а не на натискащи външни сили", добави той.

Припомняме, че преди две седмици извънреден коалиционен съвет обсъди освен антикризисните мерки и приемането на еврото. Реално новина от там по темата не произтече. Преди това отново от "Има такъв народ" излязоха с декларация, която начерта още една червена линия в коалицията, като стана ясно че между партньорите няма съгласие по установените процедури. От "Има такъв народ" преди декларацията, прочетена от Любомир Каримански са се изказвали преобладавщо в подкрепа на еврото, но с искане за провеждане на сериозна разяснителна кампания.

ИТН искат да видят плана на Асен Василев за еврото

ИТН искат да видят плана на Асен Василев за еврото

Как ще устоим на шока от инфлацията, пита Каримански, откривайки нов фронт в коалицията