Националният план за въвеждане на еврото трябва да се разгледа от бюджетна комисия и от народните представители. Тази позиция изрази в декларация Любомир Каримански от ИТН. Това е изключително сериозно, смята той.

ИТН искат да им бъде представен планът на Министерски съвет, за да се види, че се запазва фиксираният курс към еврото. Също така партията иска да види правителствения анализ разходи - ползи. Много е важно как ще устоим на шока от инфлацията, подчерта Любомир Каримански. Този план не бива да бъде приет така набързо и на тъмно, категоричен бе той.

На отделен брифинг по темата Тошко Йорданов и разкритикува финансовия министър Асен Василев, че иска да приема плана на тъмно. Ние сме парламентарна република, отчете народният представител. Този план трябва да бъде обсъден от всички, както и да се видят мерките на властта, така че хората да не загубят пари. Финансовият министър Асен Василев се опитва да се държи като самодържец във финансовата сфера, отчете Йорданов. От ИТН заподозряха финансист номер едно в диктатура.

Припомняме, че до този момент позициите, защитавани от Любомир Каримански по отношение на влизането ни в Еврозоната, са в подкрепа на членството ни. На изслушването си в комисията като кандидат за гуверньор на БНБ членството ни в Еврозоната бе откроено като един от приоритетите, по които Каримански смята да работи.

Каримански тогава поиска актуален Национален план за въвеждане на еврото в България. Въпреки поддръжката си неостъпно за членството ни в клуба на богатите държави, Каримански е отстоява нуждата от дискусия и обществено обсъждане, макар и предимно адресирани към обществото.

Каримански: Страховете на хората от Еврозоната са неоснователни

Каримански: Страховете на хората от Еврозоната са неоснователни

След членството в Еврозоната много от транзакционните такси ще отпаднат