Посланиците на страните от ЕС отново не успяха да се договорят за санкции за внос на руски петрол, съобщи кореспондентът на Би Би Си Джесика Паркър от Брюксел, позовавайки се на свои дипломатически източници.

В понеделник сутринта посланиците на страните от ЕС проведоха поредната си среща в Брюксел по този въпрос. Тя беше свикана, след като преговорите в неделя вечер не успяха да постигнат компромис относно забраната за внос на руски петрол.

Борел убеден, че Унгария няма да препъне ЕС за ембаргото срещу руския петрол

Борел убеден, че Унгария няма да препъне ЕС за ембаргото срещу руския петрол

Топ дипломатът на ЕС вярва, че ще бъде постигнато споразумение

Въвеждането на шестия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, който включва забрана за внос на руски петрол, е възпрепятствано от Унгария.

Миналата седмица унгарският премиер Виктор Орбан изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, в което заяви, че не иска да обсъжда предложеното от ЕС петролно ембарго на среща на върха на лидерите на блока.

Унгарското правителство сравни забраната за внос на руски петрол с хвърлянето на ядрена бомба върху нейната икономика. Будапеща търси компенсация от Брюксел за загубите, свързани с отказа да купува петрол в Русия.

Германия иска петролно ембарго срещу Русия със или без Унгария

Германия иска петролно ембарго срещу Русия със или без Унгария

Това е заявил министърът на икономиката на страната

Припомняме, че по-рано се появи информация, че е било постигнато споразумение за ембарго срещу руския петрол, като на България следва да се предостави изключение, защото стараната ни също заплашва с вето на подобни санкции, ако не попадне сред изключенията.

Според преработения проект България трябва да получи преходен период до юни или декември 2024 г. Припомняме, че българските власти заявиха, че ще искат изключение от пакета санкции и заплашиха, че ще наложат вето, ако не получат такова.

Припомняме, че председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев предупреди, че евентуална пълна забрана за вноса на руски суров петрол у нас, с какъвто преимуществено работи "Нефтохим", ще доведе до сериозен ръст на цените на горивата, който дори не може да бъде предвиден. От рафинерията предупредиха, че при спиране на руския внос спират да работят, въпреки че експерти твърдят, че рафинерията може да работи и с други видове петрол. За пренастройка настояха от правителството още в началото на войната на Русия в Украйна, но и до този момент няма информация дали това е направено.

Италия ударно внася руски петрол

Италия ударно внася руски петрол

През май се отчита 300% увеличение спрямо февруари 2022 г.