Финансовият министър и вицепремиер Асен Василев заяви, че не са ни включили в дерогация по отношение на петролното ембарго, но ще наложим вето върху новия пакет санкции. България гледа българския интерес и не гледа интереса на някого друг. Ако има дерогации, трябва да бъдем в тях, всичко друго е изключително тежка манипулация, заяви Василев в студиото на БНТ. Той коментира и че колкото лош съветник е страхът, толкова лош съветник е и сляпата омраза.

Срещата в Брюксел за руския петрол приключи без резултат

Срещата в Брюксел за руския петрол приключи без резултат

Обсъждаше се ембарго спрямо вноса от Русия, а България искаше изключване

С подготовката, която сме направили и продължаваме да правим, няма да е лесно, но няма да има някакво драматично обедняване, заяви още вицепремиерът.

Той вярва, че Украйна ще излезе победител от военния конфликт. Според Василев войната в Украйна ще продължи 4-5 години. Заради войната цените на енергоизточниците ще бъдат по-високи не само в България, но и в целия свят, цените на хранителните продукти със сигурност ще се повишават, както и логистиката, особено Черноморската ще стане много по-скъпа, изтъкна Асен Василев.

За Плана за възстановяване и устойчивост, Василев уточни, че първото плащане ще бъде поискано на 30 юни. Аз не мисля, че коалицията трябва да остане цяла заради пари, а коалицията трябва да остане цяла до момента, до който работи за българския интерес. Когато започне да работи коалицията в интерес на пари, аз лично ще помоля парламентарната група да гласуваме против коалицията, подчерта Василев.

Той увери, че е готов за предсрочни парламентарни избори, а "Продължаваме промяната" не са мошеници и шарлатани.

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Превозвачите към кабинета: Нямате понятие от протокол, етикет и морал

Държат срещите да бъдат само публични

По отношение на протеста на превозвачите Василев запита дали данъкоплатците искат да финансират с над 1 млрд. лв. превозвачите, ако се премахне акцизът? Премахването на акциза на газа и тока е позволено чрез директива, уточни финансовият министър.

Във връзка с цената на газа, Василев увери, че срещаме много добро разбиране от Азербайджан за природния газ. Работи се за това и да имаме достъп до терминалите за втечнен газ в Турция. Ние вече не можем да разчитаме на "Газпром", те се показаха като нелоялен партньор и ненадежден контрагент от друга страна, заяви отново финансовият министър.

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Асен Василев: Лъжа е, че България се е отказала от руския газ

Русия едностранно прекрати изпълнението на договора, защото не се съгласихме на промяната му