Срещата на посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел днес завърши без резултат.

На срещата трябваше да се обсъди новият пакет санкции срещу Русия, който да включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година.

Няколко държави поискаха да бъдат изключени и/или удължаване на срока на внос на руски петрол. Мотивите на Унгария, Словакия и Чехия са, че нямат достъп до море и не могат да внасят петрол по друг начин, освен чрез тръбопровода "Дружба" от Русия. България, която обаче има излаз на море, също поиска да бъде изключена. Намерението бе заявено от премиера Кирил Петков, потвърдено от финансовия министър Асен Василев, а председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Радослав Рибарски заяви, че ако не получим, България може да наложи вето на общото решение

Не е ясно защо се е провалила днешната среща, както и кога ще бъдат проведени нови такива. Според източници на Bloomberg, запознати с преговорите, Унгария продължава да блокира предложението. По-рано унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че страната се нуждае поне от пет години, за да се откаже от руския петрол.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел заяви в петък, че ако посланиците на страните от ЕС не успеят да постигнат споразумение за няколко дни, въпросът ще бъде решен от външните министри на ЕС след 9 май.

Урсула фон дер Лайен: Русия вече не е надежден партньор

Урсула фон дер Лайен: Русия вече не е надежден партньор

Петролното ембарго срещу Русия, обявено по-рано тази седмица, няма да бъде постигнато лесно

Нагласите бяха трите държави - Унгария, Словакия и Чехия - да получат по-дълъг срок от края на тази година. Очакваше се Брюксел да им разреши да осъществят постепенно спиране на вноса на руски петрол до 2024 година. По неофициално потвърдена информация за България подобно изключение не се предвиждаше.

Припомняме, че единствената рафинерия в България - тази в Бургас, е настроена технологично за преработка на руски нефт

Евентуална пълна забрана за вноса на руски суров петрол у нас, с какъвто преимуществено работи "Нефтохим", ще доведе до сериозен ръст на горивата, който дори не може да бъде предвиден предупреди преди два дни председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев

А според държавния представител в "Лукойл" Красимир Първанов, ако се реализира предложението на Европейската комисия за забрана на вноса на руски петрол и петролни продукти в ЕС, петролна рафинерия ще спре работа.

Още на 9 март, десет дни след началото на войната в Украйна, правителството обяви, че преговаря с "Лукойл" да се подготви при нужда да работи със 100% гориво, което не е руско. В момента рафинерията работеше с 40% руски петрол.

Не е ясно докъде са довели тези преговори.

Кабинетът преговаря с Лукойл за работа 100% без руски петрол

Кабинетът преговаря с Лукойл за работа 100% без руски петрол

КЕВР подготвя ново ценово решение за след изтичане на мораториума

Тогава вицепремиерът Асен Василев обяви, че към началото на март месец в страната има гориво за 120 дни, дори ако Босфора затвори, което е "краен вариант".