Ако ножът опре до кокала - ще наложим вето на решението за ембарго на руския нефт. Това заяви председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от Продължаваме промяната Радослав Рибарски в ефира на БиТиВи.

Към момента няма официален отговор на искането на България за изключването ѝ от готвеното от страна на ЕС ембарго върху руския нефт

"Разговорите продължават. Българското правителство е решило да направи всичко възможно", уточни Рибарски.

По думите му за страната ни трябва да важат същите аргументи като за Унгария и Словакия. Рафинерията в Бургас е настроена технологично за преработка на руски нефт. Към момента сме категорични, че ще се борим до последно. Ако нещата опрат до кокала - да, най-вероятно ще наложим вето на решението за ембарго на руския нефт, изтъкна Рибарски.

До края на следващата седмица се очаква отговор от ЕК по нашето искане. "Две години отсрочка иска България от тези санкции", каза Рибарски.

Кулеба: Грешка е ЕС да отлага ембарго върху руския петрол

Кулеба: Грешка е ЕС да отлага ембарго върху руския петрол

За да се помогне на Украйна е нужно ембаргото

Припомняме, че очакванията са страните членки на Европейския съюз да постигнат консенсус за това как да прекратят вноса на руски петрол не другата седмица, а до края на тази седмица.

Държавния представител в "Лукойл" Красимир Първанов предупреди, че Бургаската петролна рафинерия може да спре работа, ако се реализира предложението на Европейската комисия за забрана на вноса, а от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) прогнозираха рязък скок на цените

Енергийни експерти: Русия и при нефта ще разделя и владее

Енергийни експерти: Русия и при нефта ще разделя и владее

Илиян Василев: Рафинерията да се вземе под оперативен контрол