България ще наложи вето на решението на ЕС за петролното ембарго срещу Русия, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това съобщи Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

В Брюксел се провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС, в който участва и българският дипломат Румен Александров. Заседанието започнало сутринта, а посланиците били категорични, че ще продължат работа, докато не бъде взето решение за ембаргото.

Урсула фон дер Лайен: Русия вече не е надежден партньор

Урсула фон дер Лайен: Русия вече не е надежден партньор

Петролното ембарго срещу Русия, обявено по-рано тази седмица, няма да бъде постигнато лесно

Била представена лека модификация на плана, в която било предложено да се въведе изключение за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България.

Според източниците на Нова телевизия от София бил получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето.

Рязък скок на горивата при забрана на руския нефт прогнозират от петролния бранш

Рязък скок на горивата при забрана на руския нефт прогнозират от петролния бранш

Настояват да поискаме изключение от готвеното на ниво ЕС ембарго на вноса на руски нефт

Унгария и Словакия искали по-дълъг период за въвеждане на ембаргото. Според настоящото предложение ЕК двете страни щели получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол. Те обаче отхвърлили предложението, като се аргументирали, че имат нужда от повече време, за да адаптират веригите си за доставки. Било вероятно Словакия и Унгария да успеят с искането си и да получат две години повече от останалите страни в ЕС.

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Потвърдиха, че ще искаме изключение от ембаргото върху петрола

Чехия вероятно щяла също да се присъедини към тази схема, тъй като е зависима от руския петрол по сходен начин със и Словакия.

По обед станало ясно, че срещата на Комитета на постоянните представители е приключила темата с 6 пакета санкции, без решение за момента. Очаква се работата им да продължи по-късно днес или утре.