Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, които бяха заложени до края на април, ще продължат и за месец май. Това съобщи министър-председателят Кирил Петков, който заедно с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова проведе среща с представители на работодателските организации и синдикатите, на която бе обсъден ръста на цената на енергоизточниците и антикризисните мерки, които ще предприеме правителството.

Как и с колко ще бъде компенсиран бизнесът, ще бъде решено в конкретика следващата седмица след предстояща среща на работодателите с енергийния министър Александър Николов.

Освен това - от думите на премиера може да се направи заключението, че може въобще да няма и повишение на цените на природния газ за бита и бизнеса, след като Русия спря доставките на синьо гориво за България.

Рязък скок на горивата при забрана на руския нефт прогнозират от петролния бранш

Рязък скок на горивата при забрана на руския нефт прогнозират от петролния бранш

Настояват да поискаме изключение от готвеното на ниво ЕС ембарго на вноса на руски нефт

"Надяваме се в следващите няколко дни да дадем ясна перспектива за ценовите нива. Надявам се, че няма да бъдат по никакъв начин много лоша изненада. Дори напротив - надявам се да няма повишение. Но тези неща тепърва се договарят. Надявам се в скоро време всички да са много по-спокойни", каза Кирил Петков, след което се оттегли, без да дава възможност за журналистически въпроси.

В по-голяма конкретика влезе Корнелия Нинова, като открои няколко основни точки от дискусията. На първо място остава непроменено желанието на властта готвеното ембарго на руски нефт на ниво ЕС да не се отнася за България, като бъде искано изключение. Освен това - Нинова подкрепила искането на бизнеса цената на газа да се запази същата, на която доставяше "Газпромекспорт", а ако има повишение заради новия микс, то то да бъде компенсирано под някаква форма от бюджета. Обсъжда се също така вариант за премахване на акциза върху природния газ.

Енергийни експерти: Русия и при нефта ще разделя и владее

Енергийни експерти: Русия и при нефта ще разделя и владее

Илиян Василев: Рафинерията да се вземе под оперативен контрол

"Всички тези разговори и конкретни мерки, които обсъждане, са насочени към това да спасим българската икономика и индустрия, да обърнем особено внимание на енергоемките предприятия. От спирането да доставките на газ са засегнати близо 30 000 фирми и над 250 000 работни места", каза вицепремиерът.

"Настояваме за цени на ресурсите, сравними със средноевропейските. Не искаме по-ниски. България има възможност да осигури конкурентни цени, докато има работеща АЕЦ "Козлодуй", работещи на въглища генерации, въздух и вода, имаме самофинансираща се схема за компенсиране на извънредно високите цени и свеждането им на нивото на средноевропейските крайни цени", каза председателят на АИКБ Васил Велев.

Задоволство от срещата изрази и председателят на БСК Добри Митрев. Но подчерта - бизнесът остава в протестна готовност и ако държавата излъже очакванията им ще изразят недоволството си. Настоя още и за компенсациите за тока да не бъде решавано месец за месец, а те да продължат дотогава, докато цените са на сегашните високи нива.

Бизнесът: Индустрията ни не може да понесе цени на природния газ по-високи от априлските

Бизнесът: Индустрията ни не може да понесе цени на природния газ по-високи от априлските

С повишението се обезсмислят едногодишните договори на индустрията с "Булгаргаз"