Българската индустрия не може да понесе цени на природния газ по-високи от тези за м. април. Поради това настояваме за предприемане на мерки, които да елиминират допълнителен ръст на цената или да доведат до нейното намаляване. Такава мярка би могла да бъде временен таван на цената, а разходите над този праг да бъдат покрити чрез компенсаторен механизъм.

Това се казва в писмо от Българската федерация на Индустриалните енергийни консуматори до премиера Кирил Петков, министрите на финансите Асен Василев, на икономиката Корнелия Нинова, на енергетиката Александър Николов, до председателя на КЕВР Станислав Тодоров. 

Овчаров: Като балъци ще плащаме по-скъпо за газа

Овчаров: Като балъци ще плащаме по-скъпо за газа

Оставането на БСП във властта вече не носи позитиви

В писмото се благодари, че управляващите са потърсили алтернативни източници, но се изтъква, че не са посочили кои са тези алтернативни доставки; кои са маршрутите, по които те се осъществяват; какви количества са осигурени от всеки алтернативен източник и маршрут. "Както и най-важното - с каква продължителност ще бъдат тези доставки и на каква цена", се казва в писмото.

От Федерацията на индустриалните енергийни консуматори изтъкват, че финансовият министър Асен Василев е уверявал, че цената на газа няма да се измени, защото азерският газ бил евтин. В най-лошия случай увеличението щяло да е не повече от 20%. 

Николов: Можем да се разделим с руския газ

Николов: Можем да се разделим с руския газ

Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена

След това се появи информация, че очакваното повишение на цената на природния газ ще бъде минимум 35%. "На база на цената на "Булгаргаз" за април т. г., това означава цена за месец май от около 193 лв./MWh. Това са спотови цени (цени за незабавна доставка - б.р.)", пишат от федерацията.

Според тях така се обезсмислят едногодишните договори на индустрията с "Булгаргаз", които са в сила до края на 2022 г. Те са сключени с очакването за определена предвидимост на цената съгласно дългосрочните договори за доставка на газ от Руската федерация и Азербайджан

Русия отчита по-голямо търсене на газ от Европа

Русия отчита по-голямо търсене на газ от Европа

Полша сега получавала газ не от изток, а от запад по реверсивния поток

Потребителите на газ припомнят, че те са сключени в условията на клауза "вземи или плати" по предварително заявени количества. Тази клауза работи изцяло в полза на доставчика.

"За нас остава неясно и как "Булгаргаз" получава алтернативните доставки на природен газ и колко посредника стоят по веригата на доставка преди него, както и дали "Булгаргаз" или някой друг е запазил капацитети за пренос и капацитети на терминали за втечнен газ. Тежката индустрия вече е декапитализирана в резултат на високите цени на електрическата енергия и категорично няма да може да понесе скок на цените на газа с 35%", предупреждават от Федерацията.

Алтернативните горива не са решение - често те са неприложими, а когато могат да се използват, има нормативни пречки за това. Цените им също не са конкурентни, пишат от бранша.

Те не одобряват и определянето на доставната цена на "Булгаргаз" за месец май със закъснение от 10 дни спрямо началото на месеца. По този начин продължават порочни практики от миналото, които са били в ущърб на потребителите. Късното определяне на цената на газа добавя допълнителна несигурност за индустрията, която ще потребява газ, но няма да знае колко ще трябва да плати за него.

Мая Манолова съзря далавера при сключването на новите договори за доставка на газ

Мая Манолова съзря далавера при сключването на новите договори за доставка на газ

България ще плаща по 120 млн. лв. повече за газ заради схемата с комисионери и посредници при доставката на газ

"Нещо повече, към първо число на месеца, газовият микс на "Булгаргаз" и разходите за доставката на горивото на входна точка в газопреносната система следва да са известни", пишат те и отново изразяват несъгласието си с тази практика.

От федерацията припомнят, че още преди настоящата кризисна ситуация са предлагали решения, които не са били реализирани.