България може да се раздели с руския газ.

Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

До 10 май КЕВР смята цената на газа
Обновена

До 10 май КЕВР смята цената на газа

До 4 май "Булгаргаз" ще има окончателни данни с количества, цени и доставчици на природен га

Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ, но при валиден договор. При вариант на подписан анекса за плащане в рубли, няма как да направим валидно сравнение на цените. Когато КЕВР излезе с решение за новата цена на газа на 4 май, ще излезе сравнение каква е разликата при изпълнение и неизпълнение на договора с "Газпром", каза той.

"Оттук нататък планирането на ниво Европейска комисия за югоизточен регион е много важно от гледна точка на обем и съответно по-добра цена. Засега с реални данни, дългосрочно с инфраструктурата, която е около нас, Турция и Гърция, това е възможно", обясни той.

Обмисля се България и Румъния да купуват заедно втечнен газ

Обмисля се България и Румъния да купуват заедно втечнен газ

Планира се среща на енергийните министри в София на 5 май

По думите му, има тръби, по които алтернативни доставчици да ни доставят природния газ. "Има възможности, особено с новите проекти, които се случват в Александруполис и и с гръцката връзка", отбеляза министърът на енергетиката.

Предишните управляващи се опитват да си приписват заслуги за трасета, които са строени през 70-те години, каза още той.

Припомняме, че ден по-рано той заяви, че "Булгаргаз" няма нито едно нарушение по договора за доставка на природен газ от Русия.

Спирането на подаването на газ от "Газпром" е тест, доколко Европа ще остане единна и РФ използва социални оръжия за увеличаване на напрежението. И това е нормално да стане при изчезване на 90% от микса, който формира цената на газа у нас и то за 24 часа. 

Николов обаче бе категоричен, че "Булгаргаз" ще остане докрай лоялен и коректен партньор, който се опира единствено на търговски принципи. Така той потвърди и че България няма намерение да спира или отклонява от транзита на руски газ към Сърбия и Унгария от "Балкански поток". Технически имаме възможност да го направим, но "не бива да създаваме какъвто и прецедент и да разваляме репутацията си на лоялен и коректен търговски партньор", заяви Николов.

Сърбия: Спирането на газа заради България е невъзможно

Сърбия: Спирането на газа заради България е невъзможно

Българските проблеми не са наши, отсече Бърнабич

На въпрос защо не сме платили, Николов заяви, че реално "Булгаргаз" е извършила плащането за април месец, но парите са били върнати - без обосновка. Българската компания е изпълнила реално и към днешна дата всичките си задължения по договора.

Но трябва да запазим контрол върху средствата и договорите на "Булгаргаз" - нещо, което руската страна не гарантира, дори и с механизма, който е представила. Получили сме писмо, като Николов предполага, че същото писмо е получила и Полша. Схемата за плащания, която се предлага не дава яснота и поставя редица рискове пред страната - от потенциални загуби от бъдещи ползи, включително и при явяване на арбитраж, през неясноти при превалутирането, включително и на какъв курс, като няма и гаранции за страните и парите. Ние губим контрол върху средствата, посочи Николов, като обясни и че в самото писмо няма правна обосновка.

Руският газ поскъпнал с 900%

Руският газ поскъпнал с 900%

БТПП настоява за възстановяване на отношенията с "Газпром"