Министър-председателят на Република Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че не се притеснява от притока на газ през Балканския поток през България към Сърбия, като отсече, че обсъждането на възможността за спиране на транзита на газ е недопустимо.

Това се казва в изявлението ѝ, публикувано в сайта на сръбското правителство. 

В изявление пред Икономическия форум в Яхорина Бърнабич оцени, че спирането на транзита на газ ще бъде невиждан прецедент.

Това би означавало, че няма договори, договорни задължения, върховенство на закона, а царува Дивият запад и присвояване на чужд камион със стока.

Премиерът посочи, че ако това се слуичи, вече няма сигурност за никого в Европа и света, като припомни, че Сърбия е инвестирала над милиард евро в газопровода.

В същото време плащахме газ, той е наш, имаме договор за доставка с Русия. Случвало се е да минава през България, да има проблеми, но българските проблеми не са наши, посочи Бърнабич.

РСМ не се притеснява от спирането на руския газ за България

РСМ не се притеснява от спирането на руския газ за България

Страната практически не зависи от природния газ

Тя изрази надежда, че Полша и България ще успеят да се договорят за доставките на газ.

Интересува ме как живеят хората в Сърбия и всяко смущение в ЕС би имало негативни последици за икономиката на страната ни. Колкото по-спокойно и стабилно, толкова по-добре за нас, завърши премиерът.

Засега няма прекъсване на доставките на газ за Република Северна Македония (РСМ), след като Русия прекъсна доставките за България, откъдето страната получава газ. РСМ не е много зависима от газа като енергиен източник. По-голямата част се изразходва за отоплителни централи, а отоплителният сезон е приключил. Дори да има пълно спиране на руския газ, ефектът ще бъде почти нулев. Това каза по-рано днес министърът на икономиката Крешник Бектеши.

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита
Обновена

"Газпром" спира газа и предупреди да не пипаме транзита

Полша потвърди спиране на доставките

"Газпром" спря напълно доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" и полската PGNiG поради неплащане в рубли навреме. "Газпром" припомня също, че България и Полша са транзитни държави, така че "в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем".

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип "К" за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на "Газпром". В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че "недружелюбните" чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния "Газпром" в рубли вместо в други валути. ЕК реши, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.