Засега няма прекъсване на доставките на газ за Република Северна Македония (РСМ), след като Русия прекъсна доставките за България, откъдето страната получава газ. РСМ не е много зависима от газа като енергиен източник. По-голямата част се изразходва за отоплителни централи, а отоплителният сезон е приключил. Дори да има пълно спиране на руския газ, ефектът ще бъде почти нулев, каза министърът на икономиката Крешник Бектеши, цитиран от македонската редакция на Радио "Свободна Европа".

РСМ засега получава газ без прекъсване, след като Русия прекъсна доставките на природен газ за Полша и България, които са и транзитни страни за газ, но прекъсването до момента не засяга трети страни, които получават руски газ през тях. РСМ получава газ от Русия през България, откъдето влиза единственият газопровод в страната.

РСМ не е много зависима от газа като енергиен източник и потреблението му на глава от населението е много по-ниско, отколкото в европейските страни, въпреки че консумираните количества се увеличават всяка година. Бектеши казва, че над 80 процента от вноса на природен газ се използва от отоплителни централи, а отоплителният сезон вече е приключил.

"Готови сме като институции, всички фирми са готови. "Каквото и решение да бъде взето, въздействието върху нас ще бъде много малко, минимално, да не кажа нулево", каза Бектеши на днешната пресконференция.

Предвид, че РСМ няма съоръжения за съхранение на природен газ, съгласно правилата за доставка на природен газ на Комисията за енергийно регулиране, всеки потребител е длъжен да осигури условия за използване на алтернативни източници на енергия, като мазут, втечнен нефтен газ, компресиран природен газ или допълнително леко гориво. "Като се има предвид, че 80 процента от газа се консумира от отоплителни централи, можем да се справим с останалите 20 процента", каза Бектеши.

Как Франция се готви за възможността за спиране на доставките на руски газ

Как Франция се готви за възможността за спиране на доставките на руски газ

Страната има повече алтернативи от България и Полша