Имаме газова криза, война в Украйна, европейски усилия за преодоляване на възможна продоволствена криза. Ето защо е толкова важно днес България и Румъния да не са само добри съседи, както до сега, а да са и добри партньори. Това заяви премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с румънския си колега Николае Чука в Букурещ.

На срещата между Петков и Чука са набелязани конкретни стъпки, свързани с конкретни срокове.

"Заедно можем много по-силно да противодействаме на рисковете за енергийна криза", изтъкна българският премиер.

По думите му, когато се погледне не национално, а рационално, е много по-лесно да бъдат преодолени част от енергийните проблеми.

Общо заседание на българския и румънския парламент се предвижда за септември

Общо заседание на българския и румънския парламент се предвижда за септември

Това съобщи премиерът на Румъния Николае Чука на съвместен брифинг с Кирил Петков

Петков посочи още, че енергийните министри на България и Румъния ще се срещнат на 5 май, за да оптимизират енергийните ни системи като една обща система, а не като две отделни страни.

"Оттук нататък това лято ще бъде работно, с реални резултати, които ще очакваме през септември, в следващата ни работна среща", отбеляза той.

Във връзка със спирането на газовите доставки от Русия Петков заяви: "Осъзнахме, че има инфраструктура, която до този момент не сме оптимизирали напълно. Това е тръбата, която докарваше газ през Румъния, през България към Турция, сега може да работи в обратната посока и възможността да купуваме заедно втечнен газ е една голяма възможност, защото и ценовите нива ще бъдат, ако купуваме заедно. Едновременно с това нашите партньори от Азербайджан също са възможен източник за допълнителни количества газ."

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Сигурен съм, че руските власти изобщо не харесват нашето правителство

По думите на Николае Чука, Петков е посочил, че до 30 юни ще бъде завършена интерконекторната връзка между България и Гърция, след което ще бъде тествана и през септември се очаква да заработи реално. Капацитетът на газовата връзка ще е около 1.5 млрд. куб. м.

Той допълни, че в срещата на енергийните министри на 5 май 2 София, ще участват и министрите на държавите, които имат потенциал да осигурят природен газ, като Азербайджан и Турция. Целта е след тази среща да се достигне до ясен набор от решения на проблема с газовите доставки.