Приключихме съвсем наскоро работната ни среща между членовете на румънското и българското правителство. Имах изключителното удоволствие и чест с нас тук да е еврокомисаря по транспорта г-жа Адина Валян. Това заяви премиерът на Румъния Николае Чука на съвместен брифинг с българския министър-председател Кирил Петков в Букурещ

"Днешният ни разговор беше изключително продуктивен. Разговаряхме за общи интереси, общи теми и естествено присъствието на г-жа еврокомисая допринесе особено много за дискутирането на основните теми, а именно за начина, по който можем да развиваме общите програми за транспорт и взаимна свързаност", посочи той.

"Отново потвърдихме заедно подкрепата за независимостта, суверенитета и интегритета на територията на Украйна и също така заедно осъдихме агресията на руските военни сили и най-вече - военните престъпления и жестокости", отбеляза Чука.

Петков и Николае Чука подписаха за ГКПП Русе-Гюргево ферибот

Петков и Николае Чука подписаха за ГКПП Русе-Гюргево ферибот

Българската делегация пристигна след Украйна в Румъния

По време на срещата са обсъдени общи теми, които ще бъдат обсъдени на съвместно заседание на парламентите на България и Румъния. Очаква се то да се проведе през септември. Договорено е до края на следващата седмица да се създаде съвместна българо-румънска работна група във връзка с идеята за изграждане на по-голям брой мостове над Дунав, предложена от България.

"Установихме, че също така, че имаме общи интереси по въпроси от енергетиката", каза още румънският премиет

По думите му ще бъдат положени и общи усилия, чрез всички възможни дипломатически инструменти за влизането на страните ни в Шенгенското пространство.