Премиерът Кирил Петков пристигна в Букурещ, където ще се срещне с румънския министър-председател Николае Чука.

Първото, което двамата премиери направиха, бе да подпишат споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния за откриването на граничен контролно-пропускателен пункт Русе-Гюргево-ферибот. Споразумението беше одобрено на заседанието на кабинета на 13 април и предвижда граничният пункт да обслужва пътниците и моторните превозни средства, превозвани с кораби между градовете Русе и Гюргево.

Основните теми на посещението ще са сигурността на Балканите и войната в Украйна, като ще бъдат дискутирани и възможностите за получаване на природен газ по тръбата от Румъния. Сред дискутираните теми се очакват да бъдат и реализацията на инфраструктурни и енергийни проекти, които ще са в полза на свързаността и сигурността в региона, включително в контекста на войната в Украйна.

В българската делегация са вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който вчера бе в Брюксел заедно с министъра на енергетиката Александър Николов, министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, министърът на отбраната Драгомир Заков, и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов.

Вчера премиерът с българска делегация бе в Украйна, където проведе разговори с украинския президент Володимир Зеленски. 

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Помолили са ни да ремонтират тяхна военна техника в наши заводи