Като президент на воюваща страна мога да си позволя да съкратя сроковете на тези разговори, които нямат смисъл. Бях искрен, когато благодарих на премиера (Кирил Петков), който наистина помага. Всяка страна помага така, както може. Така украинският президент Володимир Зеленски отговори на въпрос: "Ще бъдем ли разглеждани като приятелска страна, ако не дадем оръжие на Украйна".

Думите на Зеленски бяха по време на съвместен брифинг с българския премиер Кирил Петков, който е на посещение в Украйна днес. Преди срещата си с украинския президент Кирил Петков и българската делегация посетиха Бородянка, Буча и Ирпен - градове, пострадали сериозно от войната, която се води вече трети месец.

Кирил Петков: Позицията на Румен Радев е от неразбиране

Кирил Петков: Позицията на Румен Радев е от неразбиране

Той се надява парламентът да реши за военно-техническа помощ за Украйна

Украйна може да има хиляди самолети, а някой може да ги няма, а да даде повече, отколкото има. България е дружелюбна страна, има страни, които помагат по различен начин - за подкрепа на еврочленството, с техника. Военната защита е подкрепа за нашата страна, има с какво да се гордеем, каза Зеленски. "Не бих искал пробити чадъри, а партньори, които да ни защитават", отговори на друг въпрос Зеленски.

Преглед на дипломатите към руското посолство у нас, очаква Петков

Преглед на дипломатите към руското посолство у нас, очаква Петков

Решението на Русия за спирането на доставките на газ не било изненада

Много съм доволен, че дойдохме днес тук. Беше важно да покажем подкрепа. Въпрос на ценностна система е, каза Петков. "Украйна ще победи", посочи премиерът и изтъкна, че демократичният свят подкрепя Киев. 

Премиерът Петков обобщи, че са говорили по шест теми. Първата - Украйна е готова да изнася евтин ток към България, защото сега имат по-голямо производство отколкото имат нужда. Второто - Варна да стане логистичен хъб за тяхното жито - сега на пристанището Одеса има над 10 млн. тона жито и слънчоглед. Мислим как България да стане централен (зърнен) хъб за следващата година, когато се очаква да има недостиг в цяла Европа.

Използване на трансбалканския поток е била третата тема - традиционно газ Румъния, България до Турция, сега този тръбопровод за газ може да се ползва в обратна посока към Украйна. Ако ползваме 20 млрд. куб. м цената, на която и Украйна може да купува, ще е по-изгодна. България ще бъде поканена в програмата за възстановяване на Украйна - големи програми с международни средства ще бъдат дистрибутирани след края на войната, каза Петков, като това се отнася особено за градове, където има и българско малцинство.

Румен Радев отговори на "позора", като посочи цинизма с цената на газа

Румен Радев отговори на "позора", като посочи цинизма с цената на газа

Много са темите за КСНС, коя по-напред

На срещата на двамата лидери от украинска страна е бил поет ангажимент за оказване на пълно съдействие, така че българският кораб "Рожен" да се завърне у дома с екипажа си. Започва нелесна операция, допълни българският премиер и подчерта, че моряците на борда могат да се завърнат още днес, но ние искаме да си приберем и кораба. За другия кораб "Царевна" не стана въпрос изобщо, но той се намира в пристанището на Мариупол, което към момента се владее от руската войска.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че украинската страна ще даде възможност въпросът за блокирания български кораб да се реши в най-близко време.

Кап. Димитър Димитров: Нужен е повторен оглед на кораба "Царевна"
Обновена

Кап. Димитър Димитров: Нужен е повторен оглед на кораба "Царевна"

В пристанище Мариупол няма власти, които да контролират състоянието на кораба ни "Царевна"

"На този етап не смятаме, че има директна заплаха за сигурността на нашата странат (България), но има заплаха за демокрацията. Въпросът опира до морал, етика и визия. В нашата визия е, че всяка страна може да избере към кой клуб да е и никой съсед не трябва да командва своите съседи. Сега сме 2022 г., това е недопустимо", заяви Петков на съвместната пресконференция.

Президентът на Украйна Володомир Зеленски увери, че страната му устоява на руската инвазия. "Те все още не са постигнали и няма да постигнат (успех). Ние усещаме, че целият цивилизован свят днес подкрепя Украйна в т. ч и България. Благодаря на Вашата държава. Днес проведохме смислени разговори. Именно сега, именно в тези непрости условия Украйна има нужда от подкрепа на нашия народ, на нашата собствена държава. В Украйна защитаваме ценностите на целия свят, на целия европейски народ", заяви Зеленски. "Сигурен съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно и за България За нас са важни сроковете", каза Зеленски. Той потвърди, че Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и че се откриват възможностите за транспортиране на газ през Румънския басейн, допълни той.

"Искам да подчертая, че е важно да се търси мира, тези санкции да са действени. Да не се допуска възможност Русия да заобиколи ограниченията", каза Зеленски.

Получих потвърждение, че България подкрепя кандидатурата на Украйна (за ЕС) и се радвам, че нашите партньори признават Украйна и са за това да има най-бърза процедура (за прием в Евросъюза), допълни украинският президент.

Той благодари на премиера Кирил Петков за подкрепата на украинските жени и деца, които са приети в България. Благодарим ви за подкрепата и човешкото отношение, за готовността да се участва в изграждането на страната ни. 

Над 10.5 млн. лв. са платени за настаняване на украински бежанци

Над 10.5 млн. лв. са платени за настаняване на украински бежанци

За първото плащане по програмата са подадени 395 заявления

По време на съвместния брифинг българският премиер Кирил Петков, който говореше на английски, увери Зеленски, че Украйна ще победи в тази война. "Всички демократични страни ви подкрепят", каза Петков и благодари за обсъждането, проведено днес. България с радост ще подпомогне износа на ток от Украйна и ще предостави свободни капитали в Украйна.

Той заяви, че България е получила покана да участва в реконструкция на Украйна. Имаме много градове, където населението е с български корени, матерния език е български, призна Петков.

Руското посолство предлага на делегацията ни в Украйна да посети ДНР и ЛНР

Руското посолство предлага на делегацията ни в Украйна да посети ДНР и ЛНР

Според Митрофанова с предлагания от тях алгоритъм за газа нищо не се променя за контрагентите