Европейската комисия изплати авансово над 3.5 милиарда евро на страните-членки, за да им помогне да се справят с бежанците от войната в Украйна. От тях 148,3 милиона евро са предназначени за България. Плащанията са извършени в рамките на Действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE). Плащанията са по механизма на Помощ за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU), информират от Пресцентъра на Европейската комисия.

Комисарят по сближаването и реформите Елиза Ферейра каза: "ЕС е солидарен с Украйна в противодействието й срещу нахлуването на Русия, както и с нашите страни-членки в усилията им за солидарност да посрещат хората, бягащи от войната. Днес виждаме пореден конкретен резултат от нашата солидарност с мобилизирането на кохезионни фондове там, където те са по-необходими."

Комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмидт добави: "Хората, бягащи от войната в Украйна, се нуждаят от незабавна подкрепа, за да преизградят живота си в безопасност. С тези авансови плащания държавите-членки могат да предложат храна, настаняване, здравеопазване, образование, помощ за достъп до работни места и много други услуги на нуждаещите се."

След нахлуването на Русия на 24 февруари в Украйна Комисията мобилизира всички усилия, за да подкрепи цивилните, бягащи от войната, и да помогне на страните-членки да ги приемат и да се грижат за тях. Отделните страни вече могат да се възползват в пълна степен от възможностите, предоставени от Комисията. Помощта на ЕС ще облекчи допълнителната тежест върху публичните финанси на държавите членки, тъй като разходите, които могат да бъдат покрити, са допустими със задна дата от датата на нахлуването в Украйна.

Хотелиери по морето си чакат пълната сума за бежанците

Хотелиери по морето си чакат пълната сума за бежанците

Те още не са я получили

Припомняме, че от Министерството на туризма заявиха, че 313 кандидати са получили 10 509 867 лева с ДДС финансиране от държавата по Програмата за хуманитарна помощ за хора, търсещи закрила от войната в Украйна. Заплатени са 241 052 нощувки на украински бежанци