313 кандидати са получили 10 509 867 лева с ДДС финансиране от държавата по Програмата за хуманитарна помощ за хора, търсещи закрила от войната в Украйна. Заплатени са 241 052 нощувки на украински бежанци. Това обяви на брифинг зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева

Първото плащане по програмата е направено на 19 април. За него са подадени 395 заявления на кандидати, извършващи дейност в 506 хотела, къщи за гости и др. туристически обекти, както и 15 обекта, собственост на държавни институции и общини.

13 от подадените заявления са оттеглени от кандидатите или анулирани поради повторно изпращане. Други 54 са били с невалидни данни и в момента се уточняват и допълват. В някои от заявленията пък има грешки при уникалните идентификационни номера на обектите или в списъците с настанените лица. 

По думите на Ирена Георгиева най-сериозната причина за отказ за финансиране са настанени в обектите украинци, които не отговарят на условието да са влезли в България след началото на войната. Такива случаи са установени при 7 от кандидатите за помощта. Георгиева обясни, че институциите обмислят проблема, за да се намери най-справедливото решение, защото в тези случаи хотелиерите вече са настанили украинците и са направили разходи за тях.

Хотелиери по морето си чакат пълната сума за бежанците

Хотелиери по морето си чакат пълната сума за бежанците

Те още не са я получили

Разгледани са 328 заявления за финансиране по програмата, като от тях 15 са за държавни и общински обекти и средствата за тях ще бъдат разплатени при третото и плащане през юни.

85 от одобрените 313 кандидати са получили поисканите суми, а на останалите 228 е предоставена помощ в по-малък размер от заявения. Най-честите причини са заявени нощувки за целия период до края на програмата, а не до края на март. Това е установено при 100 кандидати. Отчита се и пълно съвпадане на идентифициращите данни на 3700 украински граждани и периодите им на престой в различни обекти. 

Украински туроператори причиняват опашките на границата, според МС

Украински туроператори причиняват опашките на границата, според МС

Обещавали на бежанците настаняване в запълнени хотели

За 115 от кандидатите са подготвени и вече се изпращат конкретни въпроси за изясняване на съответните казуси.

"Целта ни е след изясняване и проверка на данните да подготвим Решение на Министерски съвет за допълнително плащане на дължимите суми към кандидатствалите преди втория цикъл на разплащане през месец май. Ако се верифицират общо над 85 000 нощувки, ще бъдат изплатени още над 3,7 млн. лева с ДДС", заяви зам.-министър Георгиева.