"Българското правителство приключи договорните отношения с Газпром, но не и доставката на руски газ. Ще се доставя руски газ чрез посредници на много по-висока цена. Това е най-светкавичната далавера от последните години, защото я реализираха само за няколко часа. Тя ще коства на българския бюджет до края на годината около 1 млрд. лв." Това заяви в ефира на Би Ти Ви лидерът на Изправи се БГ Мая Манолова

По думите й България ще продължи да внася руски газ, но през гръцка фирма и то на доста по-висока цена. Според Манолова България ще плаща по 120 млн. лв. повече за газ заради схемата с комисионери и посредници при доставката на газ.

Мая Манолова уточни, че Гърция и другите европейски държави продължават да купуват директно руски газ и не става дума за плащане в рубли, а в долари, но по сметка на газпромбанк, както ще направят повечето европейски държави.

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Петков пред Le Monde за газа: Няма да отстъпим!

Сигурен съм, че руските власти изобщо не харесват нашето правителство

Независимостта от руския газ не е зависимост от приятелите на новите министри", категорична бе тя. Манолова изрази притеснение, че става дума за предварителна схема за отказ от директния договор с Газпром.

Манолова заяви, че ако Изправи се БГ е била в парламента, партията е щяла да поиска ревизия на газовите сделки.

Тя коментира и темата за износа на оръжие за Украйна. По думите й България не просто продължава стари договори за износ на оръжия, а е сключила нови за 2 млрд. лв. с Полша и Чехия. Очевидно е, че изнасяме оръжие, което стига до Украйна, добави тя. Заради лицемерието да твърдим едно, а да правим задкулисно друго и печалбите от износа, и данъците отиват в чужди държави, каза още Манолова.

Мая Манолова към Петков: Капачки за снаряди ли, г-н премиер?

Мая Манолова към Петков: Капачки за снаряди ли, г-н премиер?

Правителствените абсурди вече не са забавни обаче